Zomer 2015 was abnormaal droog

Print
Zomer 2015 was abnormaal droog

Foto: Archief

De zomer 2015 (van juni tot augustus) in Ukkel is volgens de parameters en cijfers vrij normaal verlopen: gemiddeld 1 graad te warm (18,3 tegenover 17,3 voor een standaardzomer), abnormaal droog (157,6 mm tegenover 225 mm) en zonniger met 655 uur tegen normaal 578 uur, maar dit wordt nog als normaal beschouwd. Er waren 43 neerslagdagen tegenover normaal 44.

Aan zee scheen de zon 705 uur, vrijwel normaal, en viel er de voorbije 3 maanden tussen 150 en 200 mm, quasi normaal. In Zeebrugge echter werd 260 mm afgetapt, vooral door een aantal fikse regen- en onweersbuien aan de oostkust in augustus.

De Gaume-streek (Belgisch Lotharingen) met slechts 140 mm (de referentiewaarde is 229) was de droogste en het aantal hittedagen (dagen waarbij het kwik minstens 30 graden haalt) lag er met 14 abnormaal hoog want volgens de norm zijn er maar 4 dergelijke dagen in deze streek. De verklaring is te zoeken in de opeenvolgende hittegolven in Frankrijk en Duitsland waarvan de invloed tot Belgisch Lotharingen reikte. In bepaalde delen van West-Vlaanderen, in de streek rond Beitem, was het even droog als in het uiterste zuidoosten van het land met slechts 140 mm sinds begin juni. Beitem werd grotendeels links gelaten door de onweders van het voorbije weekend.

De maand juni was droog en zonnig in Ukkel met amper 53 mm neerslag en 245 uur zon. Juli begon met een van de warmste hittegolven van de laatste tien jaar (met een gemiddelde temperatuur in die periode van ongeveer 26 graden). Juli was eveneens droog met amper 35,5 mm in Ukkel en op sommige plaatsen zorgde de droogte voor problemen in de land- en tuinbouw en bemoeilijkte de kajakvaart op sommige Ardense rivieren.

Regen en onweer

In de tweede helft van juli werd het minder warm met plaatselijke regen- en onweersbuien. Augustus begon vrij droog, half augustus kregen we een periode met plaatselijk flinke regen- of onweersbuien, alsook in de laatste twee weken van de maand viel plaatselijk soms veel neerslag. Vooral de oostelijke landshelft en delen van West-Vlaanderen kregen in augustus flinke onweersbuien te verwerken, met een maandsom van 154 mm in Diepenbeek, minstens 129 in Bierset, 122 mm in Dourbes, 118 in Zeebrugge en 108 in Retie.