Sp.a wil rijbewijs dronken doodrijders langer intrekken

Print
Sp.a wil rijbewijs dronken doodrijders langer intrekken

Karin Temmerman Foto: BELGA

Als het van sp.a afhangt, kunnen bestuurders die in dronken toestand een ongeval met doden of zwaargewonden veroorzaken, binnenkort niet langer na twee weken hun rijbewijs terugkrijgen. De Vlaamse socialisten willen dat deze dronken bestuurders pas terug achter het stuur kunnen plaatsnemen wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan. In de praktijk zou het gaan om enkele maanden tot maximaal een jaar, legt Kamerfractieleidster Karin Temmerman uit.

Zoals bekend kan België geen al te best rapport voorleggen als het gaat over het aantal verkeersdoden op onze wegen. “In vergelijking met andere Euroese landen behoren we tot de slechtste leerlingen van de klas. In West-Europa doet zelfs geen enkel land slechter”, weet Temmerman. Daarbij blijven alcohol en overdreven snelheid tot de belangrijkste oorzaken horen. “Zo zit bij 25 procent van de dodelijke ongevallen de chauffeur dronken achter het stuur”.

Onwezenlijk

Het stoot Temmerman tegen de borst dat bestuurders die in dronken toestand een dodelijk ongeval veroorzaken, na veertien dagen opnieuw over hun rijbewijs kunnen beschikken. “Vandaag is de situatie zo dat je rijbewijs voor twee weken wordt ingetrokken. Op uitdrukkelijke vraag kan het rijbewijs gedurende een langere periode worden ingetrokken, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks”, luidt het. “Het is onwezenlijk dat chauffeurs zo snel hun rijbewijs opnieuw in handen krijgen na een dodelijk ongeval in dronken toestand”.

Daarom heeft de oppositiepartij een wetsvoorstel klaargestoomd waarbij in geval van een zwaar verkeersongeval met doden of zwaargewonden als gevolg van alcoholintoxicatie, het rijbewijs niet wordt teruggegeven tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Volgens Temmerman duurt dat gemiddeld een aantal maanden tot maximaal een jaar.