Legendarische judoka stopt ermee

Print
Legendarische judoka stopt ermee

Foto: AFP

De Japanse judoka Tadahiro Nomura (40) heeft na een laatste nederlaag op een lokaal toernooi besloten definitief te stoppen met judo. Dat kondigde de Japanner maandag zelf aan. Nomura is een drievoudig olympisch kampioen in de categorie -60 kg en een ware legende in de Japanse sport.

Nomura werd de eerste judoka ooit die drie olympische titels na elkaar verzamelde. Zowel in 1996 in Atlanta, in 2000 in Sydney als in 2004 in Athene veroverde de Japanner goud. Tussendoor werd hij in 1997 ook nog eens wereldkampioen in Parijs.

Zijn afscheid wijt hij aan ‘de grenzen van zijn lichaam’ en herhaaldelijke blessures. Nomura beschrijft zichzelf als een judoka ‘die nooit wilde weten van opgeven’, maar op dit moment bekende hij afhankelijk geworden te zijn van pijnstillers.

Op sociale media wordt emotioneel gereageerd op zijn afscheid. ‘Ik heb gehuild terwijl ik naar zijn laatste wedstrijd op televisie keek, hij was een prachtige judoka’, is één van de emotionele reacties op Twitter. Iemand anders verzekert Nomura dat niemand dat unieke gevoel zal vergeten wanneer hij zijn ‘briljante en uiterst snelle aanvallen inzette’.