Geen top-12 voor Marine Lewuillon en Jeanne Ghuysen op WK roeien

Print

Marine Lewuillon en Jeanne Ghuysen hebben zich dinsdag op het WK roeien in het Franse Aiguebelette niet in geslaagd de halve finales van de twee zonder stuurvrouw te bereiken. Ze moesten zich in hun herkansingsrace bij de eerste twee roeien om door te stoten tot de halve finale en zo nog in aanmerking te komen voor de top elf, vereist om een olympisch deelnameticket te krijgen.

Lewuillon-Ghuysen finishten pas vierde op vier en varen donderdag de race die hen in de C- (13e-18de plaats) of D-finale (19e-22e plaats) moet loodsen.

Marine Lewuillon en Jeanne Ghuysen zijn net als hun concurrenten uit Wit-Rusland en Spanje nieuwkomers in deze twee zonder stuurvrouw. Kryvasheyenka en Nikulina boekten hun voornaamste successen met de Wit-Russische acht met stuurvrouw, waarin ze zesde werden op het EK 2015. De Spanjaarden Dominguez-Boada zetten voor de start van dit WK slechts één resultaat neer - zestiende in de finale van de World Cup in Luzern. Op papier bleek dit dus veruit de meest gunstige herkansingsrace om zich bij de top twee te roeien. Lewuillon en Ghuysen beseften dit ook en gingen veel beter van start dan in hun eerste race. Na 200m lagen ze op die fel begeerde tweede plaats, maar honderd meter verder zag het er al helemaal anders uit, want toen waren ze pas vierde.

Na 500m kwamen de Zuid-Afrikaanse favorieten Smith-Persse, zesde op het WK 2014, als eerste door. Onze landgenoten keken toen al tegen een achterstand van twee seconden aan op de Wit-Russinnen, die tweede lagen. Halfweg bedroeg de kloof zeven seconden en met nog 500m voor de boeg bleek negen seconden ondanks de snelste laatste 500m van de vier teams niet meer te overbruggen.

Uiteindelijk zouden Lewuillon en Ghuysen een vijftiende tijd op zeventien teams laten noteren. Zij komen daarmee in de plaatsingsrace voor de C- of D-finale terecht die donderdag gevaren wordt. Om die C-finale te halen moeten de Brusselaars toch nog wel een paar seconden sneller varen dan hetgeen ze in hun voorwedstrijd of herkansingsrace deden. Lewuillon-Ghuysen varen die kwalificatierace donderdag vanaf 13u11.