Internationaal station Boedapest ontruimd, treinverkeer opgeschort

Print
Internationaal station Boedapest ontruimd, treinverkeer opgeschort

Foto: AFP

Het internationaal station van Boedapest in Hongarije wordt ontruimd. Het treinverkeer is er opgeschort vanwege de honderden vluchtelingen die treinen naar Oostenrijk en Duitsland probeerden op te stappen. Dat berichtte het Hongaarse nationale persagentschap MTI.

Tot nader order zal geen enkele trein nog aankomen of vertrekken in het station Keleti, klonk het door de luidsprekers in het station. ‘We vragen iedereen het station te verlaten’, luidde het ook.

Honderden agenten evacueren het station vanwaar talrijke vluchtelingen maandag konden vertrekken naar Oostenrijk en Duitsland. De beslissing om het station te evacueren gebeurde op een moment dat ongeveer 500 mensen probeerden aan boord te gaan van een trein naar Wenen, aldus een journalist het Franse persagentschap AFP.

De politie, onder wie leden van de oproereenheden, begeleidden reizigers en vluchtelingen naar de uitgang. Aanvankelijk werd er geen weerstand geboden of was er geen sprake van incidenten, maar honderden mensen bleven in de buurt van het station en eisten dat het station weer open zou gaan. Ze maakten heel wat kabaal, zwaaiden met treintickets en schreeuwden 'Duistland! Duitsland!'.

Een woordvoerder van de Hongaarse overheid liet al verstaan dat de beslissing om het station te ontruimen genomen werd 'om de EU-regels te respecteren'.

De voorbije dagen verzamelden zich naar schatting 2.000 migranten in het station.