Celebs

Chrissie Hynde veroorzaakt controverse door uitspraak over verkrachting

Print
Chrissie Hynde veroorzaakt controverse door uitspraak over verkrachting

Foto: pn

Chrissie Hynde, frontvrouw van de rockgroep The Pretenders, heeft een misstap begaan. Ze zei aan de Sunday Times dat de verkrachting op haar 21e haar eigen fout was. Lezers reageren woest omdat een seksueel misdrijf nooit de schuld is van het slachtoffer, maar altijd die van de dader.

Chrissie Hynde is momenteel druk bezig met het promoten van haar nieuwste album Reckless: My Life as a Pretender, maar een interview met de Britse krant is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Daarin zei de brunette dat ze zelf de verantwoordelijkheid draagt voor een incident toen ze 21 was. Ze werd door een stoere kerel meegelokt naar een feestje maar belandde in een verlaten huis, waar de man haar heeft verkracht.

‘Het is geen geheim dat wie met vuur speelt brandwonden oploopt’, zegt ze. Hynde wijt het incident volledig aan zichzelf en zegt dat vrouwen seksueel misbruik vaak uitlokken. ‘Als ik dronken ben en rondloop in mijn ondergoed. Wiens fout kan het zijn?’, klinkt het. ‘Als iemand me zou aanvallen wanneer ik netjes gekleed over straat loop en me niet uitbundig gedraag, dan zou ik durven zeggen dat het de schuld is van de ander. Gebruik je gezond verstand: als je niet wil verkracht worden, draag dan geen hoge hakken. Zo kan je wegrennen als het moet’, voegde ze eraan toe.

Aan het einde van haar statement zei ze dat haar redenering niet controversieel is, maar daar heeft de sociale media anders over beslist. Op Twitter alleen al regent het negatieve reacties op haar uitspraken.

 


Ook officiële Britse instantie Victim Support heeft kritiek geuit op de opmerkingen. 'Slachtoffers van seksueel geweld mogen - ongeacht de omstandigheden - nooit het gevoel krijgen dat zij verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijke misdaad waarmee ze werden geconfronteerd ', zegt directrice Lucy Hastings in een interview met The Guardian.

 

 

Niet te missen