Voor laster aangeklaagde journalisten vrijgesproken

Print

Twee journalisten die na een kritisch bericht over de marine in Thailand waren aangeklaagd, zijn vrijgesproken. Een rechtbank op het eiland Phuket zag geen basis voor de aanklacht voor laster, klonk het dinsdag. De Australiër Alan Morison en de Thaise Chutima Sidasathian hing zeven jaar cel boven het hoofd, zouden ze schuldig zijn bevonden.

In 2013 plaatsten de twee een bericht van persagentschap Reuters op hun nieuwsportaal Phuketwan. Daarin werden smokkelaars geciteerd, die naar eigen zeggen bij de smokkel van islamitische Rohingya uit Myanmar de Thaise marine omkochten. De auteurs kregen voor hun artikelreeks later een Pulitzer. De marine zag haar reputatie beschadigd. Begin dit jaar werd een legergeneraal nog aangeklaagd voor mensenhandel.

Volgens de rechter was het niet de bedoeling van de journalisten om de reputatie van de marine schade te berokkenen. Ze hadden informatie van een gerenommeerd persagentschap gereproduceerd. Phil Robertson van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch loofde het vonnis als een 'grote zege voor de persvrijheid in Thailand'.