Groen: ‘Crevits’ Masterplan scholenbouw is een luchtkasteel’

Print

Oppositiepartij Groen is kritisch voor het Masterplan scholenbouw van minister van Onderwijs Hilde Crevits dat de Vlaamse regering net voor het zomerreces heeft goedgekeurd. Volgens een analyse die Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman gemaakt heeft, 'blijkt dat het ‘Masterplan’ een mooi etiket is, maar dat de CD&V-minister in de praktijk de jarenlange onderinvestering in scholenbouw gewoon verderzet'. Omdat er volgens haar veel te weinig geld uitgetrokken is, is het plan van Crevits niet meer dan een 'luchtkasteel', zegt Meuleman scherp.

Volgens Groen is de helft van de schoolgebouwen in Vlaanderen minstens 50 jaar oud. 'Aan het tempo van het zogeheten Masterplan van Crevits zal het nog minstens 20 jaar duren voor alle aanvragen voor renovatie op de wachtlijst een antwoord krijgen', zegt Meuleman. 'Het plan bevestigt zwart op wit de financieringsachterstand voor de wachtlijsten met subsidieaanvragen, die 5 miljard euro bedraagt.'

Vanaf 2017 zal chronologie niet langer het enige criterium zijn om subsidies toe te kennen, deelde Crevits anderhalve maand geleden mee. Meuleman hekelt dat die nieuwe prioriteitencriteria enkel voor nieuwe aanvragen gelden. 'De wachtlijst van 5 miljard euro wordt in eerste instantie tóch chronologisch aangepakt, na een tijdrovende screening.'

Crevits is er ook niet in geslaagd om van haar coalitiepartners N-VA en Open Vld de nodige budgetten te verkrijgen voor scholenbouw, oordeelt Meuleman. De goed 300 miljoen euro aan betaalkredieten in de begroting 2015 slaan voornamelijk op vroeger besliste investeringen, zegt ze. De beleidskredieten voor nieuwe investeringen bedragen dit jaar 'amper' 245 miljoen.

'Dit is niet meer en niet minder dan de voortzetting van een jarenlange onderinvestering in scholenbouw', besluit Meuleman. Het wegwerken van de wachtlijst zal minstens twintig jaar duren, 'want deze lijst zal door de lamentabele staat van de schoolgebouwen alleen maar langer worden'.