Treinen brengen honderden migranten naar Duitsland

Print

Nadat de politie in Boedapest niet langer migranten tegenhoudt die naar het Westen willen komen, zijn honderden van hen maandagavond en -nacht aangekomen in Duitsland.

Naar schatting 2.000 migranten hadden zich de voorbije dagen in het grootste station van Boedapest verzameld, maar konden maandag onder het oog van de politie de trein nemen naar het Westen. Eerst kwamen ze aan in Oostenrijk, waar het overgrote deel doorreisde naar ‘beloofde land’ Duitsland.

De Duitse politie deed een eerste trein stoppen in Rosenheim en bracht 190 mensen over naar een voormalige kazerne, om hen te registreren. Daarna reisden nog zo’n 500 à 600 migranten door naar München. Er zouden in de loop van de nacht en dinsdagochtend nog meer treinen met migranten aankomen.

De stemming onder de migranten was volgens een woordvoerder van de politie ‘rustig’ tot ‘euforisch’. Velen riepen ‘Thank you Germany’ of ‘We love you, Germany’. De treinen werden maandagnamiddag nog tegengehouden aan de Oostenrijks-Hongaarse grens, maar zijn dan toch doorgelaten.

Hongarije negeert Verdrag van Dublin

Het Verdrag van Dublin bepaalt nochtans dat het eerste EU-land van aankomst -in dit geval Hongarije- de asielaanvraag moet behandelen. Het overgrote deel van de migranten komt uit oorlogsgebied zoals Syrië en het noorden van Irak, of uit Eritrea. Zo’n 40 procent komt uit de Balkan en heeft in principe dus weinig kans op een verblijfsrecht. Beieren gaat dinsdag, speciaal voor deze laatste categorie, een opvangcentrum openen, als eerste in Duitsland. In Manching bij Ingolstadt zullen 500 migranten uit de Zuidoost-Europa worden opgevangen. Hun asielaanvraag zal er sneller worden afgehandeld.