'Haanslaan' zorgt voor commotie op kermis in Zussen

Print
'Haanslaan' zorgt voor commotie op kermis in Zussen

Foto: DiRo

Riemst - Maandagavond was de politie opgetrommeld tijdens Zussenkermis in Riemst. De agenten moesten een haan aanslaan, maar de organisatoren van het ‘haanslaan’ waren getipt en hadden voor een plastic exemplaar gezorgd.

Vanaf de laatste zondag van augustus staat Zussen vier dagen op stelten door Zussenkermis. Maandagavond organiseren de twee harmonies hun eigen ‘haanslaan’, een folkloristische traditie die al vele decennia meegaat: ‘s Zaterdags moet een jongen van de harmonie in het dorp een haan ontvreemden. Die wordt vervolgens in het clublokaal dronken gevoerd en uiteindelijk omgebracht.

Maandagavond is het de beurt aan de ongetrouwde vrouwen: ze krijgen een blinddoek (lees: keukenhanddoek) voor hun ogen gebonden. Vervolgens moeten ze proberen met een sabel het hoofd af te slaan van de dode haan die ondersteboven in een rieten korf hangt. Dat gebeurt op straat vóór het clublokaal van de harmonie.

Vorig jaar werd er echter klacht ingediend wegens diefstal en dierenmishandeling en dus werd dit jaar de politie opgetrommeld. Die keerden echter zonder haan terug. U leest er vandaag alles over in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio