Zo veilig is het voor uw kind vandaag op de weg

Print
Zo veilig is het voor uw kind vandaag op de weg

Foto: Stefaan Van Hul

1 september, het begin van een nieuw schooljaar. En dat betekent traditiegetrouw ook weer heel wat bange ouderharten. Niet zozeer omdat hun kind een nieuw schooljaar aanvangt, wel omdat ze het verkeer weer moeten trotseren.

In Antwerpen hebben enkele ouders daarom geopperd om alle kruispunten conflictvrij te maken, zodat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar niet meer kan kruisen. Uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt is namelijk gebleken dat zulke conflictvrije kruispunten een pak veiliger zijn. Gemiddeld genomen gebeuren er 40% minder ongevallen dan op ‘gewone’ kruispunten.

Op een niet-conflictvrij kruispunt kan een auto die naar rechts wil, bijvoorbeeld groen hebben, gelijktijdig met voetgangers en fietsers die die weg oversteken. En dat is beduidend gevaarlijker dan een conflictvrij kruispunt, bewijst onderzoek aan de UHasselt.

Maar hoe zit dat in Limburg? ‘Van de 217 lichtengeregelde kruispunten in de provincie Limburg in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer waren in januari 2015 het aantal lichtenregelingen met minstens één kruispunttak 54 volledig conflictvrij, afgezien van rechtsafslaand verkeer op de bypasses. In 11 van die 54 regelingen is op alle kruispunten al het verkeer volledig conflictvrij geregeld, afgezien van rechtsafslaand verkeer op de bypasses. 9 waren conflictvrij voor linksaf en 79 waren voorzien van een ontruimingspijl’, aldus Ilse Luypaerts, communicatieverantwoordelijke van het agentschap Wegen en Verkeer.

Bij een ontruimingspijl spreekt men van een naar links gerichte groene pijl, waardoor het tegenliggende verkeer op de rijbaan die de bestuurder die gaat afslaan moet oversteken tegengehouden wordt.

Voorbeelden

‘De eerste vorm van conflictvrije kruispunten vinden we terug in Genk op de N702 op het kruispunt tussen de Henry Fordlaan met de N76, Nieuwstraat en in Overpelt op het kruispunt tussen de N71 Ringlaan met de N715 Napoleonweg en Luikersteenweg. De tweede vorm van conflictvrije kruispunten vinden we terug op de kleine ring van Hasselt. Waar gebruik gemaakt wordt van de ontruimingspijl, de derde vorm van conflictvrije kruispunten, zijn onder meer terug te vinden in Kortessem op het kruispunt van de N20 Hasseltsesteenweg en de Tongersesteenweg met de N76 Opeindestraat en de Dorpstraat en in Meeuwen-Gruitrode op het kruispunt tussen de N719 Weg naar Helchteren, Weg op Bree en de Beemdstraat, Peerderbaan en N 76 Dorpstraat, Weg naar Ellikom’, besluit Luypaerts.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio