Shermantank staat te pronken na restauratie

Print
Shermantank staat te pronken na restauratie

Foto: Bob Vranken

Hechtel

Hechtel-Eksel - Sinds 27 augustus staat de Sherman weer te pronken op haar plaats langs de kamperbaan in Hechtel. Door Defensie werd ze, na een zandstraalbeurt, helemaal in de originele oorlogskleuren herspoten. Deze Sherman is voorzien van een koepel, van het type Firefly (vuurvliegje) en was een variant van de Amerikaanse Sherman. Op de Firefly was een zwaar anti-tankkanon van het type 17 ponder (76,2 mm) gemonteerd, met een lange loop.

Deze kanonnen werden geïnstalleerd, zodat deze Shermans, in staat zouden zijn om de Duitse Panther en Tiger tanks te kunnen uitschakelen. Ze werden dan ook door de Duitse pantsers zeer gevreesd en hun tankbemanningen kregen het bevel, om tijdens de veldslagen eerst de Britse Fireflies uit te schakelen.

De gerestaureerde tank is voorzien van de originele markeringen uit de tweede wereldoorlog. Aan de voor -en achterzijde ziet men, in een rode kader, het wit getal 51(linkerzijde). Dit getal duidt aan dat de tank deel uitmaakte van de " Guards Armoured Division-second battalion'. Aan de rechterzijde ziet men de afbeelding het insigne van de divisie van de 'Guards Armoured Division', 'The Ever Open Eye' (het alziend oog), een kenteken dat door de Guards reeds werd gebruikt tijdens de oorlog van 1914-1918. De beide zijkanten van de koepel kregen een rode cirkel, die aanduidt dat de tank behoorde bij het C-squadron.

Het project werd uiteindelijk gerealiseerd met behulp van Defensie en de burgemeester van Hechtel-Eksel, op voorstel van Bob Vranken.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio