© © Ian Murray

Belgische moordverdachte opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft woensdag in de Spaanse enclave Melilla een Belg opgepakt tegen wie een Europese aanhoudingsbevel was uitgeschreven, zo meldt het Spaanse persbureau Efe. Het gaat om de 24-jarige Bilal Haddouche, die samen met Zahl Zakir (21) en Amine Dahache (22) verdacht wordt van de doodslag op de 35-jarige Artur Rifa, op 20 mei 2013 in het Brusselse metrostation Rogier.

Haddouche, Zakir en Dahache bevonden zich op 20 mei 2013 in het metrostation Rogier toen ze daar de 35-jarige Artur Rifa tegen het lijf liepen. Die was enige tijd voordien veroordeeld voor een steekpartij waarvan één van de drie het slachtoffer was geworden. Haddouche, Zakir en Dahache zouden daarop Rifa aangevallen hebben en niet alleen verschillende vuistslagen toegediend hebben maar ook enkele messteken. Het slachtoffer overleed nog dezelfde avond aan zijn verwondingen terwijl Haddouche, Zakir en Dahache de benen namen.

Enige tijd later gaf Zahl Zakir zichzelf aan in het Belgisch consulaat in Casablanca, waar hij vervolgens opgepakt werd en uitgeleverd aan België. Sindsdien zit de man in voorlopige hechtenis in België.

Assisen

Amine Dahache werd midden 2014 opgepakt in Algerije maar omdat hij de Algerijnse nationaliteit heeft, weigerde dat land om hem aan België uit te leveren. Dahache wordt op basis van de bewakingsbeelden in het metrostation en het DNA-onderzoek op het mes waarmee de feiten gepleegd werden, beschouwd als de hoofdverdachte van de doodslag. Meer dan waarschijnlijk zal de man in eigen land moeten terechtstaan.

Bilal Haddouche was de laatste van het drietal die aan de lange arm der wet wist te ontkomen maar daar is nu een einde aan gekomen. Het Belgische gerecht had een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen de man en recent kreeg de Grupo de Localización de Fugitivos Internacionales van de Spaanse Policía Nacional, de tegenhanger van het Belgische Fugitive Asset Search Team (FAST), informatie dat de twintiger zich in de Spaanse enclave Melilla in Marokko bevond. De plaatselijke afdeling van de Policía Nacional werd verwittigd en die kon Haddouche woensdag rond 16 uur oppakken, zonder dat de man zich tegen zijn arrestatie verzette. Het Spaanse gerecht moet nu beslissen over zijn uitlevering aan België.

Intussen heeft de Brusselse kamer van inbeschuldiging beslist dat zowel Haddouche als Zakir zich voor het assisenhof zullen moeten verantwoorden voor de doodslag op Artur Rifa. Haddouche zou ook nog verantwoordelijk gehouden worden voor een reeks gewelddadige diefstallen die hij tussen november 2012 en mei 2013 zou gepleegd hebben.