© Shutterstock

Nieuwe test kan borstkanker voorspellen

Wetenschappers aan het Institute of Cancer Research in Londen hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld. Die kan helpen om borstkanker vroegtijdig op te sporen, zo meldt het vakblad Science Translational Medicine.

vwh

Een team wetenschappers volgde 55 dames die een hoog risico liepen om opnieuw borstkanker te krijgen omdat ze een grote tumor hadden. Concreet analyseerden de vorsers het gemuteerde DNA uit de tumor. Vervolgens zochten ze in het bloed van de vrouwen naar dezelfde mutaties. Daaruit blijkt dat de kanker bij vijftien van de vrouwen opnieuw is toegeslagen. Bij twaalf van hen konden de vorsers de ziekte acht maanden vroeger detecteren dan gewoonlijk dankzij hun bloedtest.

De vrouwen die een tweede keer tegen de ziekte moeten vechten, kregen het slechte nieuws niet meteen te horen. De vorsers willen niet te voorbarig zijn met hun onderzoeksconclusies omdat het onethisch zou zijn om er medische beslissingen op te baseren. Ze denken wel dat deze resultaten hoopgevend zijn naar de toekomst toe. Dat betekent dar men op termijn -

het onderzoeken van DNA uit tumoren is vandaag nog heel duur - in een vroeger stadium van de ziekte met een chemobehandeling kan starten en de overlevingskansen kunnen toenemen.

Niet te missen