© TV Oost, rr

Dodelijk vluchtmisdrijf: ‘Ongeval is ook voor bestuurder (19) een nachtmerrie’

Cédric C., de 19-jarige autobestuurder die zondagmiddag in de Aalsterse deelgemeente Nieuwerkerken vluchtmisdrijf pleegde nadat hij een meisje van 3 doodreed en haar moeder fataal verwondde, blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer in Dendermonde beslist.

Het ongeval gebeurde zondagmiddag in de Kwalestraat in Nieuwerkerken. Een meisje van drie en haar 31-jarige moeder uit Brugge werden aangereden door een autobestuurder, die daarop de vlucht nam. Het kind overleed ter plaatse en de vrouw bezweek woensdag aan haar verwondingen.

De klap gebeurde net voor een feestzaal waar de slachtoffers een verjaardagsfeest van hun 90-jarige (over)grootmoeder zouden bijwonen. Dankzij de verklaring van getuigen kon de vermoedelijke dader kort na de feiten worden opgepakt.

Twee promille alcohol

De vluchtrijder, een 19-jarige man uit Haaltert, had twee promille alcohol in het bloed. Hij had minstens tien pinten gedronken. De aanrijding gebeurde in een zone 30, maar de man reed te snel. Zijn voertuig werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingetrokken. De onderzoeksrechter in Dendermonde had de jongeman onder aanhoudingsmandaat geplaatst, op verdenking van onopzettelijke doding, vluchtmisdrijf en dronken rijden. De raadkamer in Dendermonde bevestigt nu de aanhouding.

De verdediging had niet aangedrongen op de vrijlating en gaat ook niet in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, zegt advocaat Herwig Moons. 'Mijn cliënt is terneergeslagen en bedrukt. Hij gaat psychologisch bijna ten onder en hij heeft steun nodig van zijn familie, die hem dagelijks bezoekt. Hij wil zijn spijt betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden. Dat er nog een tweede dodelijk slachtoffer is, is er nog zware slag bij. Het ongeval is een ware nachtmerrie voor de slachtoffers en de nabestaanden, maar ook voor hemzelf en zijn familie.'

Advocaat bevestigt

De advocaat bevestigt dat de ademtest van de jongeman 0,88 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht bedroeg, wat overeenkomt met twee promille alcohol in het bloed. Hij reed te snel op het ogenblik van het ongeval, maar het onderzoek moet volgens de verdediging uitwijzen hoe snel hij reed in de zone 30.

De jongeman blijft door de beslissing van de raadkamer een maand langer in de cel. De Dendermondse afdeling van het parket van Oost-Vlaanderen geeft geen bijkomende informatie over het lopende onderzoek.