© *

Waarom mannen altijd denken dat vrouwen met hen flirten

Ben je als vrouw gewoon vriendelijk tegen een man, dan bestaat de kans dat hij jouw vriendelijkheid interpreteert als flirten. Science of Us, het wetenschapskanaal van het Amerikaans NY Magazine, gaat in een ludiek filmpje na wat de verklaring zou kunnen zijn.

tib

Het filmpje verwijst naar een recente studie van de Noorse wetenschapper Mons Bendixen, die stelt dat er twee theorieën zijn. Volgens de eerste theorie speelt een oerdrang mee: mannen vatten signalen van vrouwen te snel als seksueel op omdat ze geen enkele kans willen mislopen om hun genetisch materiaal te verspreiden. Vrouwen onderschatten flirterig gedrag van mannen dan weer omdat ze zich niet willen voortplanten met de foute man en het risico lopen om alleen een kind te moeten grootbrengen en de kansen te verkleinen op een nageslacht met een meer geschikte man.

Een tweede theorie is dat culturele factoren een rol spelen: dat zou betekenen dat in landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen groter is, minder misverstanden over flirten zouden zijn. Daarom deed Bendixen een bekende studie uit de VS in 2003 over seksuele perceptie opnieuw, maar dan in Noorwegen, een land dat de top vijf haalt als het om gelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat. Uit de resultaten bleek dat ook 88 procent van de Noorse vrouwen in de studie aangaven dat mannen een vriendelijk bedoeld signaal als seksueel interpreteerden. Dat is bijna evenveel als de negentig procent vrouwen uit de Amerikaanse studie, waaruit Bendixen afleidt dat culturele verschillen maar een kleine factor vormen.

Hoewel twee studies niet genoeg zijn om het fenomeen te verklaren, gaat Bendixen er dus van uit dat het om een universele evolutionaire aanpassing gaat en niet om een cultureel verschil.

Niet te missen