© ppg

Vier op de tien kinderen betrokken in ongeval op weg van of naar school

Vier op de tien kinderen die betrokken waren in een verkeersongeval, waren op weg van of naar school. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), dat 2.291 ongevallen tussen 2010 en 2012 onder de loep nam. De zone 30 rond scholen bewijst wel zijn nut, want slechts vijf procent van de ongevallen gebeurden hier, aldus het persbericht vrijdag.

Tien jaar geleden werd de zone 30 ingevoerd in de onmiddellijke schoolomgeving. Op een totaal van 2.291 onderzochte ongevallen, gebeurde maar vijf procent van de ongevallen binnen de zone 30. Het BIVV bestempelt de onmiddelijk schoolomgeving dan ook als “relatief veilig”.

Het probleem speelt zich echter net buiten deze zone af. In een straal van 300 meter rond de school, zijn de kinderen het meest kwetsbaar in het verkeer. “Meer dan 3 op de 4 kinderen (77 pct) waren slachtoffer van een ongeval dat gebeurde in het gebied tussen de zone 30 en 300 meter rond de school. Wellicht zijn bestuurders daar minder oplettend, hoewel er nog veel schoolkinderen aanwezig zijn”, luidt het.

Binnen de onderzochte periode raakten er ook 15 kinderen dodelijk verwond tijdens het woon-schoolverkeer. Allen vielen buiten de zone 30.

De halve dag school op woensdag blijkt ook de gevaarlijkste dag in de omgeving van de school. Het BIVV wijt dit aan het drukkere verkeer op woensdagmiddag en aan het onaangepaste gedrag van de andere weggebruikers. Bovendien worden de kinderen op deze dag vaak niet afgehaald door de ouders, maar wel door andere mensen - meestal de grootouders - met andere rijgewoontes.

Om het aantal ongevallen terug te dringen, lijstte het BIVV een aantal oplossingen op: een aangepast bordensysteem, een uitbreiding van de zone 30, meer politiecontroles in de schoolomgeving en sensibiliseringsacties rond snelheid en gordeldracht.