© HBvL

Grote drugsprocessen in Hasselt, zaak van internationale wapensmokkel in Tongeren

De rechtbank van Hasselt gaat al meteen vanaf de eerste week in september enkele zware procesweken tegemoet, met twee grote zaken van cocaïnesmokkel. In januari start een omvangrijk wietproces. De correctionele rechtbank in Tongeren buigt zich de komende weken onder meer over een zaak van internationale wapenhandel door extremisten.

Op 7 september gaat het proces-Aquino opnieuw van start, over cocaïnetrafieken vanuit Latijns-Amerika naar Europa. Na het overlijden van Silvio Aquino zijn er 37 in plaats van 38 beklaagden die zullen terechtstaan. Vanaf 16 september moeten de leden van de organisatie rond pizzabakker Bartolomeo Gennaro uit Heusden-Zolder zich verantwoorden.

De pizzabakker staat met 22 andere beklaagden terecht in Hasselt voor grootschalige smokkel van cocaïne. Een van hen is de Colombiaanse La Tia oftewel Marlène Isabel Aroujo Gomez. Zij zou de vertegenwoordigster zijn van verschillende Colombiaanse drugskartels met wie drugsmakelaar Bartolomeo onderhandelde. In een appartement in Houthalen-Helchteren zouden de financiën afgehandeld en de coketransporten gepland zijn. De coketrafieken vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebeurden blijkbaar via de havens van Rotterdam en het Italiaanse Gioia Tauro.

Zowel bij de Aquino’s als bij Gennaro is de federale magistraat Marianne Cappelle de openbare aanklager. Boekhouder Vezio Di Passio wordt verdacht van de witwasoperaties in beide zaken. Op 16 september wordt in Hasselt bekeken of het proces van de pizzabakker op 22 september kan starten, afhankelijk van de evolutie in de zaak-Aquino.

In januari 2016 zijn twee volledige procesdagen uitgetrokken voor een 29-koppige organisatie die tientallen cannabisplantages over heel Limburg oprichtte. Op 5 juli 2013 ging de zaak aan het rollen, toen iemand binnen de vermoedelijke organisatie zware klappen kreeg en afgeperst werd in Halen. Het slachtoffer wilde gaan klikken bij de politie, tenzij hij een bepaalde geldsom overhandigd zou krijgen. In plaats van geld te krijgen, werd de persoon mishandeld. Het slachtoffer kon ontsnappen.

De cliënt van advocaat Philip Daeninck, een 50-jarige Nederlander uit Lanaken, wordt door het openbare ministerie beschouwd als de leider van de organisatie, terwijl een 43-jarige man uit Maaseik als zijn rechterhand aanzien wordt. “Mijn cliënt wordt ervan verdacht dat hij de plantjes leverde, maar die leveringen gebeurden in Nederland. Dus rijst de vraag of mijn cliënt in België kan vervolgd worden”, zegt Daeninck.

Ook in Tongeren wordt alles in gereedheid gebracht voor het nieuwe gerechtelijke jaar. Op 4 september moet een Genkenaar zich er verantwoorden voor oplichting met Rock Werchter-tickets in 2014. De man bood niet bestaande tickets aan via de zoekertjessite Kapaza.be. Minstens 9 personen gingen op het aanbod van de man in en betaalden voor de tickets. In totaal verkocht hij voor 3.600 euro aan niet bestaande tickets.

Zes dagen later moet een bende verschijnen die via twee bedrijven het Nederlandse Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed hebben opgelicht. De buit loopt op tot enkele honderdduizenden euro’s.

Op 17 september worden de burgerlijke belangen bepaald van een tweeling die jarenlang seksueel misbruikt en uitgebuit werd door een psychiater waarmee hun moeder bevriend was. In februari werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en werd hij 10 jaar uit zijn rechten gezet. Na zijn gevangenisstraf moet hij zich nog eens 5 jaar ter beschikking stellen. Ook is hij 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Aan de meisjes, die blij zijn dat het einde van hun lijdensweg in zicht is, moest de man al een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro betalen. De man ging tegen zijn veroordeling in beroep.

Vijf mannen met Russische en Turkse roots uit Genk en Bilzen moeten zich op 24 september opnieuw verantwoorden voor de import en export van wapens. In februari werden de mannen in een soortgelijke zaak al veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 4 jaar en boetes tot 300.000 euro. Het vijftal staat nu opnieuw terecht voor de import en export zonder vergunning van verschillende wapens en grote hoeveelheden munitie. Bedoeling was om ze naar Tsjetsjenië te verschepen. Tijdens de zitting van eerder dit jaar bestempelde het OM de mannen als extremisten.

Op 25 september ten slotte wordt de zaak voortgezet van een man die de erfenis van zijn mentaal gehandicapte zus aan verschillende goede doelen gaf, omdat hij volgens de leer van Sint Franciscus wil leven. Het geld was bedoeld om de vrouw op te vangen in een gespecialiseerde instelling in Sint-Truiden. De broer haalde met de bankkaart van zijn zus 160.000 euro af van haar rekening. De instelling kwam het misbruik op het spoor en stelde een nieuwe bewindvoerster aan. Maar die gaf de opdracht na een maand al terug af omdat ze bedreigd werd door de broer.