© REUTERS

Nestlé beschuldigd van medeplichtigheid aan slavernij

Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf Nestlé, geleid door de Belg Paul Bulcke, wordt ervan beschuldigd bewust de slavernij te steunen die heerst in het Thaise vissersmilieu. Een advocatenkantoor diende daarvoor een collectieve klacht in tegen het bedrijf bij de federale rechtbank in Californië.

‘Kopers van producten voor dieren hebben een klacht ingediend tegen Nestlé’, aldus het kantoor Hagens Berman. ‘Ze beschuldigen de fabrikant van voedingsmiddelen ervan bewust een systeem van slavernij en mensensmokkel te steunen om voedingsproducten voor katten van het merk Fancy Feast te produceren en de medeplichtigheid aan de schendingen van de mensenrechten te verbergen.’

Volgens de klacht importeert Nestlé via de Thaise leverancier Thai Union Frozen Products PCL meer dan 28 miljoen pond (12.000 ton) aan dierenvoeding op basis van zeevruchten, waarvan een deel geproduceerd is in slavernijomstandigheden. Zo zouden mannen en jongeren uit armere landen dan Thailand, zoals Cambodja en Myanmar, verkocht worden aan kapiteins van vissersboten, die van hen een gevaarlijk werk van 20 uur per dag eisen voor weinig of zelfs geen loon. Daarbij worden ze ook geslagen of zelfs gedood, aldus nog de klacht.