© VTM

Emotioneel weerzien tussen Martine Tanghe en Paul Jambers

Vanaf aanstaande dinsdag zendt VTM de vierdelige documentaire ‘Alloo bij Jambers’ uit, het eerste programma dat in Vlaanderen ooit gemaakt werd over een tv-reporter. Het is dan ook niet de eerste de beste. We leren Jambers op andere manieren kennen dan we gewoon waren. Dat is te danken aan de band tussen Alloo en Jambers, leerling en leermeester en al jaren vrienden.

rdc

Alloo had het idee om zijn onderwerp naar belangrijke plekken uit zijn leven te voeren in wagens de hij ooit bezat: een Kever uit 1952, gekocht in 1965 voor 3.500 Belgische frank, een Citroën DS uit 1978, gekocht voor 6.000 frank, en de Mercedes 500 waarin hij met Pascale Naessens naar het Antwerps stadhuis reed op zijn trouwdag. In de Citröen laat hij zich ontvallen dat er in die wagen ooit ‘iets verschrikkelijks’ is gebeurd. Het maakt Alloo heel nieuwsgierig en hij blijft vissen naar meer concrete details, maar hij vangt helaas bot.

Jambers keert terug naar de VRT, waar hij Martine Tanghe terugziet en leuke herinneringen ophaalt. “Jij was je tijd vooruit”, prijst Martine zijn werk. In het RITS wordt hij opgewacht door een van zijn vroegere professoren, Etienne Vermeersch, van wiens colleges hij alle notities heeft bewaard. Jambers blijkt trouwens alles te bewaren: naast zijn eigen oeuvre en stapels boeken ook knipsels uit kranten en magazines, tot zijn kindertekeningen toe. Hij bewaart het allemaal op zijn zolderkamer, waar hij naar eigen zeggen nadenkt en tot rust komt. “De mensen gaan denken dat ik een freak ben”, zegt hij wanneer hij zijn gasten binnenleidt. “Maar dat ben ik ook.”

Lees het volledige artikel vandaag in Het Belang van Limburg.