© Phase4Photography - Fotolia

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null

Honderd experimenten herhaald, tweederde geeft ander resultaat

Psychologisch onderzoek zelden waterdicht

Wanneer psychologen proberen om experimenten van hun collega’s opnieuw te doen, krijgen ze zes op de tien keer een ander resultaat. Soms zelfs een tegengesteld. Dat staat in het vakblad Science.

Aan dit nieuwe onderzoek hebben 270 psychologen meegewerkt. Ze hebben de voorbije drie jaar honderd psychologische onderzoeken overgedaan. ‘Alle studies hebben we willekeurig gekozen, uit drie vooraanstaande tijdschriften die in 2008 zijn verschenen’, zegt professor Wolf Vanpaemel van de KU Leuven, die betrokken was bij het onderzoek.

De conclusie van het nieuwe onderzoek is verrassend: bij zes op de tien studies werd een ander resultaat ­gevonden dan het oorspronkelijke. Een dozijn van de onderzoeken sprak de originele resultaten zelfs helemaal ­tegen.

Een van die onderzoeken concludeerde bijvoorbeeld dat kinderen in een bepaalde vorm sneller een slang zullen herkennen dan een rups, als gevolg van aangeboren angst. ‘Maar die conclusie hebben we dus nooit kunnen bevestigen’, aldus Vanpaemel.

‘Gewoon pech’

Zijn al die gerenommeerde onderzoeken dan rijp voor de prullenmand? Moeten we er dan niets van geloven? ‘Nee, dit wil niet zeggen dat de conclusies uit die onderzoeken per definitie verkeerd zijn. We hebben ze gewoon niet kunnen bevestigen’, zegt Vanpaemel. ‘Ofwel speelden er meer factoren mee dan de onderzoekers beseften, en is de verklaring voor wat ze zagen ingewikkelder dan de uitleg die ze gaven. Ofwel hadden ze gewoon pech: hun resultaten waren bij toeval beduidend. Die toevalligheid zou dan wel duidelijk geworden zijn als ze langer en grondiger hadden gemeten.’