© Logan Bannatyne

Meisje (12) gaf vriendinnetje 19 messteken omdat ‘de Slender Man het zo wilde’

‘Er was eens een verhaal van een meisje dat zoveel fantasie had dat anderen het nooit zouden kunnen begrijpen. Je weet wel: steken, steek, steek, steek.’ Zo begint de verklaring van de 12-jarige Morgan die vorig jaar haar vriendinnetje Bella 19 messteken toediende in het bos en haar daarna ‘verzorgde met bladeren’.

svg

30 mei 2014. Morgan houdt een logeerpartijtje voor haar twaalfde verjaardag in de Amerikaanse staat Wisconsin. Ze heeft haar twee beste vriendinnetjes uitgenodigd: Bella en Anissa. Anissa is altijd al heel volgzaam en ietwat onhandig geweest. Morgan zorgt voor haar als voor een klein zusje. Bella hoeft daarentegen geen hulp te krijgen: ze is sterk en geliefd bij iedereen in de klas. Een echt ‘vlindertje dat van de ene persoon naar de andere fladdert om een praatje te maken’, zegt haar mama.

De meisjes hebben één ding gemeenschappelijk: hun gedachten dwalen geregeld af naar de verhalen van Harry Potter en Star Trek. Verkleedspelletjes zijn schering en inslag. Zolang er maar fantasie en inleving komt bij kijken, kunnen de drie het prima met elkaar vinden.

Donuts, aardbeien en bloed

31 mei 2014. Als ontbijt eten ze donuts en aardbeien. Morgan heeft Anissa al vaker verteld over haar fantasieën, die volop tot leven komen wanneer ze in het bos kan spelen.

Wanneer Morgan het keukenmes dat ze meeneemt naar het bos laat zien aan Anissa denkt ze: ‘O mijn god, dit gaat echt gebeuren. Onze fantasie gaat werkelijkheid worden.’ Eens in het bos spelen ze verstoppertje. Achteraf zal Morgan in het politiekantoor urenlang praten over hoe ‘heerlijk de bladeren roken’ in het bos.

Morgan voelt zichzelf in de huid van een kat kruipen: een kat die besluipt en bespringt. Ze springt bovenop Bella en steekt haar 19 keer. Eerst in haar armen en benen, dan ook in haar buik. Op een haar na mist ze haar kransslagaders. Anissa is in paniek en huilt. Maar ze luistert wanneer Morgan haar vraagt om Bella dieper in het bos te trekken en haar daar neer te leggen. Op de wonden van Bella worden bladeren gelegd om ‘ze te verzorgen’, klinkt het. De twee meisjes vertrekken en laten Bella achter.

‘Gewoon een dag dichter bij de dood’

30 mei 2015. Morgan viert haar dertiende verjaardag in de cel. Zij en Anissa werden berecht als volwassenen - hoewel hun advocaten dat nog steeds betwisten - en verblijven in aparte cellen. Het heeft wekenlang geduurd vooraleer de politie tijdens ondervragingen doorhad wat Morgan dreef om haar vriendinnetje neer te steken, tot ze verveeld en geïrriteerd raakte.

‘Er was eens een verhaal van een meisje dat veel fantasie had dat anderen het nooit zouden kunnen begrijpen. Je weet wel: steken, steek, steek, steek. Ze had een deal met de Slender Man (de legende van een internetmonster dat kinderen bloedoffers laat brengen om hun familie te redden, red.), weet je wel’, herhaalde Morgan keer op keer. ‘Hoewel ik niet echt in hem geloof. Wat ik deed is eigenlijk verkeerd. Ik weet het. Maar de Slender Man wilde het zo en toen hebben we het samen gedaan’, zucht het meisje.

Wanneer ze op haar dertiende verjaardag gelukswensen krijgt, zucht Morgan nog dieper: ‘Het is echt niet zo speciaal. Gewoon een dag dichter bij de dood.’

Terug naar school

Na een uitvoerige reeks van psychologische testen werd bij Morgan schizofrenie vastgesteld. Anissa zou geen enkele psychologische aandoening hebben. Bella kon op eigen krachten door het bos en het kerkhof kruipen en werd in de berm van de weg teruggevonden. Ze gaat na een jaar weer naar school en volgt elke maand therapie met het hele gezin. De meisjes hebben elkaar al een jaar niet meer gezien.