© HBVL

‘De Maten samen met 202 andere Vlaamse natuurgebieden bedreigd’

Natuurpunt trekt aan de alarmbel. Exact 203 kleine natuurgebieden in Vlaanderen zullen verloederen als Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) ingaat op de voorstellen van het Agentschap Natuur en Bos. Onder andere De Maten in Genk zijn bedreigd, zo staat vrijdag in Het Nieuwsblad.

Schauvliege hervormt momenteel het natuurbeleid. Vlaanderen moet zich schikken naar Europa, dat bepaalt welke natuur per se moet worden beschermd. Tegelijk herbekijkt de minister het subsidiebeleid.

Natuurpunt vreest nu dat de kleine natuurgebieden uit de boot dreigen te vallen door de focus op de Europese topnatuur. “Ook natuurgebieden die ­Natuurpunt samen beheert met gemeentes, moeten vrezen voor subsidieverlies, als Schauvliege ingaat op de voorstellen van haar administratie, het Agentschap Natuur en Bos”, waarschuwt Hendrik Moermans van Natuurpunt.

De minister benadrukt dat er nog niets definitief beslist is. “Ik heb geen enkele intentie om de subsidiëring van de kleine natuurgebieden systematisch stop te zetten.”