© AFP

© Reuters

Niels Pittomvils (links) en Thomas Van der Plaetsen (rechts) tijdens de 100m van de tienkamp.

Niels Pittomvils (links) en Thomas Van der Plaetsen (rechts) tijdens de 100m van de tienkamp. © BELGA

Liu Hong bezorgde gastland China vrijdag de eerste gouden medaille op dit WK, in het 20 kilometer snelwandelen.

Liu Hong bezorgde gastland China vrijdag de eerste gouden medaille op dit WK, in het 20 kilometer snelwandelen. © REUTERS

© Belga

© Belga

© c

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Niels Pittomvils (links) en Thomas Van der Plaetsen (rechts) tijdens de 100m van de tienkamp.
thumbnail: Liu Hong bezorgde gastland China vrijdag de eerste gouden medaille op dit WK, in het 20 kilometer snelwandelen.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

WK ATLETIEK. Schippers pakt goud, Van Der Plaetsen op schema voor Rio

De Nederlandse Dafne Schippers heeft vrijdagmiddag na een straffe tweehonderd meter goud gepakt op het WK atletiek. Ze doet dat meteen in een kampioenschapsrecord met een ijzersterke 21"63. Daarmee doet ze vier tienden af van haar persoonlijk record. Schippers is de eerste Nederlandse vrouw ooit die wereldkampioen atletiek wordt. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen zit na dag één op schema voor Rio, Pieter-Jan Hannes en Anne Zagré konden zich niet plaatsen voor hun finale.

Simon De Vriendt

Dafne Schippers heeft vrijdag een unieke gouden medaille behaald. De Nederlandse won op het WK atletiek in Peking de finale van de 200 meter en is de eerste Nederlandse atlete die een wereldtitel verovert. Ze liep bovendien voor het eerst onder de 22 seconden. Haar fenomenale tijd van 21.63 is een Europees record. Ze is hiermee ook de derde snelste vrouw ooit op een 200 meter (na Griffith-Joyner en Marion Jones) en de 4e snelste tijd ooit (enkel Griffith Joyner liep 2 keer sneller en Marion Jones liep één keer sneller).De 23-jarige Utrechtse, die eerder in het toernooi al naar een sensationele zilveren plak sprintte op de 100 meter, is met haar wereldtitel op de 200 meter definitief toegetreden tot de mondiale sprintelite. Ze werd vorig jaar in Zürich al Europees kampioene op de 100 en 200 meter.Vrijdag bleef ze in een erg spannende en erg hoogstaande finale de Jamaicaanse atletes Elaine Thompson (21.66) en Veronica Campbell-Brown (21.97) voor. Haar 21.63 is de vierde snelste ooit op de dubbele hectometer. Het wereldrecord staat al sinds 1988 op naam van de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner (21.34).

Schippers: 'Bizar!'

Dafne Schippers had maar één woord voor haar wereldtitel op de 200 meter in de Europese recordtijd van 21.63: 'bizar'. De Utrechtse atlete stamelde vervolgens in de microfoon van de NOS: 'Ik ben gewoon wereldkampioene in een Europees record. Ik ben gewoon de winnaar.'Ze moest heel hard sprinten voor het goud. 'Ik kwam de bocht uit en Elaine Thompson haalde me best hard in. Op de laatste meters zag ik dat zij stuk ging. Ik ging ook stuk, maar had nog net genoeg power om haar voorbij te gaan. Ik kan het niet geloven.'Ze raakte na de finish even onwel. 'Dat heb ik vaker na een 200 meter. Zakt het bloed uit mijn hoofd en word ik duizelig. Ik kon daarom ook niet uitbundig zijn na de race. Ik moest even bijkomen en suikers tot me nemen.' Toen ze weer bij de les was, moest de winnares van het zilver op de 100 meter en het goud op de 200 meter alle internationale media langs die zich aan de rand van de atletiekbaan hadden verzameld. 'Ik wilde onder de 22 seconden, maar ik had echt niet verwacht dat ik al zo snel zou zijn. Alle journalisten stonden perplex. Het was geweldig.'Ze neemt nog niet de tijd om feest te vieren. Schippers wil zaterdag nog serieus aan het werk met de estafetteploeg op de 4x100 meter.Hannes en Zagré mislopen finale

Pieter-Jan Hannes heeft zichniet kunnen plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. De 22-jarige Antwerpenaar eindigde in 3:44.38 als achtste in zijn reeks. Voor een plaats in de finale van zondag (13u45) had bij de beste vijf moeten eindigen of een van de overige twee snelste tijden moeten lopen.

Hannes, in de reeksen goed voor 3:39.31, liep in een trage halve finale die gewonnen werd door Asbel Kiprop, de tweevoudige wereldkampioen en de olympisch kampioen van 2008 in Peking. De Keniaan finishte in 3:43.48. In de tweede halve finale, die in 3:35.00 gewonnen werd door de Keniaan Elijah Motonei Manangoi, ging het een pak sneller. De 3:44.38 van Hannes was de twintigste tijd van alle halvefinalisten. Zijn PR bedraagt 3:34.49, dit jaar was al goed voor 3:35.95.

'Het is gedaan en dat is jammer', reageerde Hannes. 'Net zoals in mijn vorige wedstrijd heb ik goed ingedeeld. Ik ben ook altijd vooraan gebleven. Toen Kiprop vooraan doortrok, heb ik gevolgd. In de laatste 400 meter was het de bedoeling om nog te versnellen. Maar in de laatste 100 meter moest ik nog twee jongens voorbij, en dat is niet makkelijk als dat Manzano en Centrowitz zijn. Ik wist dat dit de tragere reeks was. Tactisch ben ik tevreden over mijn race. Ik heb geleerd uit mijn fouten in het verleden, zeker uit die op het EK in Zürich. Er zijn nu ook niet veel Europeanen voor mij, slechts vier.'

'Net zoals bij de Borlées op de 400 meter heb ik gedaan wat ik kon, maar we zitten op de 1.500 meter met een echte topgeneratie. Ik ga het positieve meenemen en nog harder trainen. Ik ben nog maar 23 jaar en na de Spelen van Rio heb ik nog vier jaar voor de Spelen in Tokio.'Pieter-Jan Hannes is al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio volgend jaar.

Ook Anne Zagré is er net niet in geslaagd een ticket voor de finale van de 100 meter horden te bemachtigen. Ze werd derde in haar reeks in 12.88 (wind -0,8 m/s) en was amper twee honderdsten te traag om tweede te worden.

Zagré liep in de derde en laatste halve finale en moest daarin bij de eerste twee eindigen of een van de twee snelste verliezende tijden lopen om naar de finale van later op de dag (15u35) te mogen. Na een slechte start werd ze alsnog derde, na de Amerikaanse Brianna Rollins (12.71) en de Jamaicaanse Shermaine Williams (12.86). Haar 12.88 bleek ook te traag om als een van de overige twee tijdsnelsten door te stoten naar de finale, dat werden de Zwitserse Noemi Zbären (12.81) en de Wit-Russische Alina Talay (12.70).De 12.88 van Zagré was de elfde chrono van alle halvefinalistes, de Jamaicaanse Danielle Williams (12.58) was het snelst. De Amerikaanse Dawn Harper Nelson, een van de topfavorietes, werd uitgeschakeld na een val.De 25-jarige Brusselse, in de reeksen goed voor 12.90, had op 18 juli in Heusden-Zolder haar eigen Belgisch record nog aangescherpt tot 12.71. Na aanvang van haar reeks in het Vogelneststadion had ze al laten optekenen dat ze niet tevreden was met haar race en dat ze nog veel sneller kon en dat ze hoopte om haar PR te verbeteren.'Ik heb niet gekeken naar de reeksen voor mij. Ik wou geconcentreerd blijven op mijn wedstrijd', legt Zagré uit. Ze werd uiteindelijk elfde van alle halvefinalisten. 'Ik het gevoel dat ik een goede race heb gelopen, ondanks dat ik in baan 9 moest lopen. Je hebt in die baan geen idee waar je je situeert ten opzichte van je concurrenten. Twee honderdsten sneller en ik had in de finale gestaan. Ik raak twee horden aan, twee kleine foutjes, maar voor de rest moet ik de wedstrijd nog eens terugzien. Het doel vooraf was de halve finale, en dat is gelukt, maar ik ben toch een beetje teleurgesteld in mijn chrono. Ik had gehoopt op een tijd rond de 12.70. Die stap moet ik nog nemen. In het verleden zou ik nu zijn ingestort, maar nu probeer ik hieruit te lessen te trekken voor de toekomst.'

Van der Plaetsen sluit 1e dag tienkamp af op 19e plaats, Pittomvils is 24eThomas Van der Plaetsen sluit de eerste dag van de tienkamp op het WK atletiek in het Chinese Peking op de 19e plaats af. Niels Pittomvils is 24e. Van der Plaetsen heeft 4125 punten, Pittomvils 3781.

400m: VDP liep de 400m, de vijfde en laatste discipline van de dag, in 50.28, zijn beste seizoenschrono maar ruim boven zijn PR (48.64). Daarmee werd hij vijfde in zijn reeks en sprokkelde hij 802 punten. In de stand zakte de Oost-Vlaming terug naar de negentiende plaats. Pittomvils kwam in zijn reeks in 49.45 als zesde over de streep. Ook hij zette een seizoensbeste op de tabellen maar bleef ook boven zijn PR. Dankzij zijn 840 punten won hij drie plaatsen in de stand.

Hoogspringen: VDP deed het uitstekend en eindigde met een sprong over 2m13 op een gedeelde eerste plaats (samen met de Est Maicel Uibo). Het was zijn beste sprong van het seizoen, slechts vier centimeter onder zijn PR (2m17), waar hij 925 punten voor kreeg.Voor Pittomvils bleek ook het hoogspringen een flinke ontgoocheling. Hij ging over 1m89 en 1m92, maar faalde driemaal op 1m95 en moest tevreden zijn met 731 punten.

Kogelstoten: In het kogelstoten moest Van der Plaetsen eerst genoegen nemen met een worp van 13m60. Daarmee bleef hij 52 cm onder zijn persoonlijk record en verzamelde hij 704 punten. Maar na de proef kwam de jury terug op een eerdere beslissing, zijn laatste poging bleek onterecht afgekeurd. Zo kreeg hij toch nog 13m83 achter zijn naam, een seizoensbeste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor Pittomvils was het kogelstoten een teleurstelling. Met 12m77 (653 ptn) kwam hij niet in de buurt van zijn PR (14m30). De olympische limiet van 8.100 punten is nu niet meer realistisch voor hem.

Verspringen: Beide Belgen, die de olympische limiet (8.100 punten) beogen, bleven net als op de 100 meter onder hun persoonlijk record. Van der Plaetsen lukte zijn beste sprong - 7m42 - bij de tweede poging, goed voor 915 punten. Zijn PR is 7m80. Pittomvils moest in het verspringen na twee nulsprongen op zeker spelen en kwam niet verder dan 6m86, 49 cm minder dan zijn PR (7m35). Daarmee sprokkelde hij 781 punten. Wereldrecordhouder en titelverdediger Ashton Eaton realiseerde met 7m88 de beste sprong.

100m: Vice-olympische kampioen en tweevoudige wereldkampioen (2009 en 2011) Trey Hardee in 10.23, de snelste 100 meter ooit in een WK-tienkamp. Pittomvils werd vierde in 11.39, goed voor 776 punten en 24 honderdsten boven zijn persoonlijk record. Van der Plaetsen lukte een chrono van 11.44, wat hem de vijfde plaats en 765 punten opleverde. Hij bleef 40 honderdsten boven zijn PR. Hardee blesseerde zich echter bij het verspringen, de tweede proef. Hardee bezeerde zijn rug bij zijn derde sprong. Hij nam nog deel aan het kogelstoten, maar gaf er na twee pogingen de brui aan. De Amerikaan stond op een voorlopige 26e plaats in de stand met 2.345 punten. Hij daagde niet meer op voor het hoogspringen, de vierde proef. De Amerikaan had eerder op de dag ook al de 100 meter gewonnen

De leidersplaats blijft in handen van de Amerikaan Ashton Eaton, die de 400m won in een pijlsnelle 45.00. Hij heeft momenteel 4703 punten en blijft de Canadees Damian Warner (4530) en de Duitser Rico Freimuth (4406) voor. Zaterdag staan de 110m horden (3u), het discuswerpen (4u20), polsstokspringen (7u15), speerwerpen (11u00) en de 1.500m (14u10) op het programma. Het persoonlijk record van de 23-jarige Pittomvils bedraagt 8.049 punten, dat van de 24-jarige Van der Plaetsen 8.255 punten. De olympische limiet is 8.100 punten.

Van Der Plaetsen: 'Op schema voor Rio'Van Der Plaetsen was in de wolken na een 'geweldige eerste dag' met vier beste seizoensprestaties op vijf nummers. 'De 100 meter was een rare wedstrijd. Er werd traag gelopen, maar dat kwam goed uit voor mij. In het verspringen deed ik mijn beste sprong van het jaar en in het kogelstoten mijn verste worp. Er was eerst wat commotie over mijn derde worp. Maar die werd gelukkig (en terecht) gevalideerd. Dat gaf me een goed gevoel.'Nadien volgde het hoogtepunt voor Van Der Plaetsen met een heel sterke sessie in het hoogspringen. 'Ik spring 2m13 en dat was heel lang geleden. We bleven met veel over op 2m10 en dat vond ik positief. Ik heb dan geprobeerd het publiek een beetje mee te krijgen. Voor mijn laatste sprong, op 2m16, was er dan ook heel veel sfeer, maar ik voelde dat het niet meer ging lukken. De 400 meter daarna was loodzwaar, maar ook die eindig ik met mijn beste chrono van het seizoen. Ik ben dus tevreden, maar ook heel moe. Het was heel warm en ik heb overal wel een beetje pijn. Morgen (zaterdag) ga ik ook het maximum geven. Ik blijf perfect op schema liggen om het olympisch minimum (8.100 punten, red) te halen. Dat is mijn doel. Ik hoop dat ik na de 1.500 meter (het laatste nummer, red) kan vieren.'

In tegenstelling tot Van Der Plaetsen ligt Pittomvils op dit moment niet echt op schema voor Rio. 'Ik had moeite om me te concentreren en heb enkele fouten gemaakt. De hitte speelt zeker een rol, maar ik was ook echt niet goed vandaag. In de tienkamp heb je zo van die dagen dat het echt slecht gaat. Ik ga me morgen proberen beter te concentreren en het proef per proef te bekijken. Ik ga proberen nog enkele beste seizoensprestaties te leveren. En natuurlijk ervaring opdoen. In je slechtste dagen leer je het meest bij.'Liu Hong bezorgt China goud op 20km snelwandelen

Liu Hong heeft vrijdag goud veroverd in het 20 kilometer snelwandelen. Ze realiseerde een chrono van 1u27:45 en bezorgde China de eerste gouden medaille op dit WK.

Het zilver ging met Lu Xiuzhi eveneens naar een Chinese. Zij kwam binnen dezelfde seconde over de meet. De Oekraïense Lyudmyla Olyanovska (1u28:13) pakte het brons.

De 28-jarige Liu Hong heeft sinds dit seizoen het wereldrecord (1u24:38) achter haar naam staan.

Amerikaanse wint verspringfinale

De Amerikaanse Tianna Bartoletta heeft zich tot wereldkampioene in het verspringen bij de vrouwen gekroond. Ze haalde het met een sprong over 7m14 (wind + 1,2 m/s) - bij haar laatste poging - en bleef de Britse Shara Proctor (7m07) en de Servische Ivana Spanovic (7m01) voor. De 30-jarige Bartoletta stond voor aanvang van haar laatste poging pas derde met een sprong over 6m95, maar in extremis was ze dus alsnog goed voor goud. Het is haar tweede gouden plak op een WK, na die van tien jaar geleden in Helsinki.

Jamaicaanse en Rus pakken goud op horden

De Rus Sergey Shubenkov heeft goud veroverd op de 110 meter horden. Bij de vrouwen ging de wereldtitel op de 100 meter horden naar de Jamaicaanse Danielle Williams.

Shubenkov snelde naar de wereldtitel in 12.98, een nationaal record. De Jamaicaan Hansle Parchment (13.03) was goed voor zilver, de Amerikaanse wereldrecordhouder Aries Merritt (13.04) moest tevreden zijn met brons.Even later ging het goud op de 100m horden bij de vrouwen naar Williams. Zij finishte in 12.57 en bleef de Duitse Cindy Roleder (12.59) en de Wit-Russische Alina Talay (12.66). Anne Zagré haalde de finale niet, zij strandde in de halve finales.Uitslagen:

MANNEN1500m - Halve finale (12 naar finale). Reeks 11. Asbel Kiprop (Ken) 3:43.48 Q2. Nicholas Willis (NZe) 3:43.57 Q3. Silas Kiplagat (Ken) 3:43.64 Q4. Matthew Centrowitz (VSt) 3:43.97 Q5. Leonel Manzano (VSt) 3:44.28 Q...8. Pieter-Jan Hannes (Bel) 3:44.38

. Reeks 21. Elijah Motonei Manangoi (Ken) 3:35.00 Q2. Taoufik Makhloufi (Alg) 3:35.05 Q3. Abdalaati Iguider (Mar) 3:35.20 Q4. Charlie Grice (GBr) 3:35.58 Q5. Timothy Cheruiyot (Ken) 3:35.74 Q6. Robby Andrews (VSt) 3:35.88 q7. Aman Wote (Eth) 3:35.97 q

110m horden - finale (wind: + 0,1 m/s)1. Sergey Shubenkov (Rus) 12.982. Hansle Parchment (Jam) 13.033. Aries Merritt (VSt) 13.044. Pascal Martinot-Lagarde (Fra) 13.175. Dimitri Bascou (Fra) 13.176. Omar McLeod (Jam) 13.187. David Oliver (VSt) 13.338. Garfield Darien (Fra) 13.34

Tienkamp:Stand na 5 disciplines (100m, ver, kogel, hoog, 400m):1. Ashton Eaton (VSt) 4703 ptn2. Damian Warner (Can) 45303. Rico Freimuth (Dui) 44064. Kai Kazmirek (Dui) 44015. Michael Schrader (Dui) 43556. Larbi Bouraada (Alg) 43457. Felipe dos Santos (Bra) 43448. Kurt Felix (Grn) 43389. Ilya Shkurenev (Rus) 433810. Oleksiy Kasyanov (Oek) 433711. Eelco Sintnicolaas (Ned) 429412. Jeremy Taiwo (VSt) 4244...19. Thomas Van der Plaetsen (Bel) 412524. Niels Pittomvils (Bel) 3781

VROUWEN200m - finale (+0,2 m/s)1. Dafne Schippers (Ned) 21.63 Europees record2. Elaine Thompson (Jam) 21.663. Veronica Campbell-Brown (Jam) 21.974. Candyce McGrone (VSt) 22.015. Dina Asher-Smith (GBr) 22.076. Jeneba Tarmoh (VSt) 22.317. Ivet Lalova (Bul) 22.418. Sherone Simpson (Jam) 22.50

100m horden - halve finales (acht naar finale). Reeks 1 (wind: -0,3 m/s)1. Danielle Williams (Jam) 12.58 Q2. Sharika Nelvis (VSt) 12.59 Q3. Alina Talay (WRu) 12.70 q

. Reeks 2 (wind: -0,4 m/s)1. Tiffany Porter (GBr) 12.62 Q2. Cindy Roleder (Dui) 12.79 Q3. Noemi Zbären (Zwi) 12.81 q

. Reeks 3 (wind-0,8 m/s)1. Brianna Rollins (VSt) 12.71 Q2. Shermaine Williams (Jam) 12.86 Q3. Anne Zagré (Bel) 12.88* 100m horden - Finale (wind: -0,3 m/s)1. Danielle Williams (Jam) 12.572. Cindy Roleder (Dui) 12.593. Alina Talay (WRu) 12.664. Brianna Rollins (VSt) 12.675. Tiffany Porter (GBr) 12.686. Noemi Zbären (Zwi) 12.957. Shermaine Williams (Jam) 12.958. Sharika Nelvis (VSt) 13.06

Verspringen - finale1. Tianna Bartoletta (VSt) 7,14 m2. Shara Proctor (GBr) 7,073. Ivana Spanovic (Ser) 7,014. Christabel Nettey (Can) 6,955. Lorraine Ugen (GBr) 6,856. Malaika Mihambo (Dui) 6,797. Khaddi Sagnia (Zwe) 6,788. Janay DeLoach Soukup (VSt) 6,679. Nastassia Mironchyk-Ivanova (WRu) 6,6610. Darya Klishina (Rus) 6,6511. Katarina Johnson-Thompson (GBr) 6,6312. Erica Jarder (Zwe) 6,48

Speerwerpen - Kwalificaties (12 naar finale):. Groep A1. Brittany Borman (VSt) 64,22 m Q2. Christina Obergföll (Dui) 64,10 Q3. Sunette Viljoen (ZAf) 63,93 Q4. Kathrina Molitor (Dui) 63,23 q5. Lu Huihui (Chn) 63,15 q

. Groep B1. Christin Hussong (Dui) 65,92 m Q2. Li Lingwei (Chn) 65,07 Q3. Barbora Spotakova (Tsj) 65,02 Q4. Elizabeth Gleadle (Can) 64,02 Q5. Linda Stahl (Dui) 63,52 Q6. Sinta Ozolina (Let) 62,81 q7. Kara Patterson (VSt) 62,21 q

Kersvers wereldkampioene Schippers onwel na finale 200 meter

© epa

Dafne Schippers is na haar fenomenale gouden medaille op de 200 meter bij de WK atletiek in Peking even onwel geweest. De Nederlandse atlete moest na de finale met een arts naar een ruimte in het stadion worden gebracht om bij te komen. Ze was niet buiten bewustzijn.

Schippers had volgens teamarts Petra Groenenboom zo’n enorme inspanning geleverd, dat haar lichaam even tijd nodig had om te herstellen. ‘Het was niet ernstig. Een 200 meter is toch wat anders dan een 100 meter’, aldus de arts.

Schippers kon door haar korte inzinking de media niet onmiddellijk te woord staan. De 23-jarige Utrechtse won de finale in een Europees record van 21.63.