Zeker dertig doden door nieuwe ramp met vluchtelingenboot voor kust van Libië

Een nieuw ongeval met een vluchtelingenboot voor de Libische kust, heeft donderdag aan zeker dertig mensen het leven gekost. Er zijn nog altijd tientallen vluchtelingen vermist, zo meldt de Libische kustwacht.

De boot met een tweehonderdtal vluchtelingen leed schipbreuk voor de kust van de stad Zuwarah, ongeveer 160 kilometer ten westen van Tripoli.

“We hebben tot nu toe dertig lijken opgevist en hebben tientallen mensen gered”, zo meldt een medewerker van de kustwacht vanuit de Libische hoofdstad. “De mensen die we aangetroffen hebben, kwamen allemaal uit Afrikaanse landen.”

“De kustwacht zet zijn reddingswerken voort”, klinkt het verder. De middelen van de kustwacht, die verbonden is met de niet door de internationale gemeenschap erkende Libische regering in Tripoli, zijn evenwel erg beperkt. “De meeste van onze vaartuigen zijn vissersboten die we lenen van de eigenaars.”

Het verscheurde Libië vormt momenteel het toneel van een machtsstrijd tussen een internationaal erkende regering in het oostelijke Tobroek en een islamistisch bewind in Tripoli. Die situatie wordt maximaal uitgebuit door de mensensmokkelaars.