© BELGA

Standard kan offday uit heenmatch (nipt) niet goedmaken tegen Molde

Standard is nu al uitgeschakeld in Europa. Na een 2-0 verlies bij het Noorse Molde moest het die wanprestatie op het eigen Sclessin proberen rechtzetten in de laatste voorronde van de Europa League. Even leken de Rouches goed op weg, maar een lucky goal van Molde beslechtte de wedstrijd in het nadeel van Standard, dat uiteindelijk één doelpuntje tekortkwam: 3-1.

wic

Standard wist vooraf dat het voor een moeilijke opdracht stond na de wanprestatie in Noorwegen. De Rouches mochten op Sclessin een 2-0 achterstand proberen ophalen. Coach Muslin had voor aftrap al aangekondigd dat hij dat zou doen in een offensieve 4-4-2, met Ivan Santini en Mohamed Yattara voorin.

De Luikenaars hadden wat goed te maken en begonnen met de nodige panache. Een kort genomen hoekschop belandde via Christian Brüls tot bij Anthony Knockaert. Die mocht uithalen vanop de rand van de zestien, maar zijn schot draaide net voorbij de verste paal. De toon leek gezet voor een zinderende eerste helft, al wilde Molde daar niet van weten. De Noren staken gevaarlijk de neus aan het venster via een vrije trap. Doelman Yohann Thuram schudde echter een stevige save uit de mouwen.

Pas omstreeks de 26ste minuut brak de hel (even) los op Sclessin. Een steeds beter voetballend Standard zag zijn dominantie bekroond met een knap doelpunt. Jelle Van Damme kreeg de bal op links, behield het overzicht en vond met een lage voorzet Knockaert, die de bal enig mooi in doel verlengde. 1-0! De fans gingen erachter staan en Standard vloog plots vooruit. Elke minuut was goed voor wel één halve of driekwart kans: Knockaert werd met een subtiel balcontact alleen voor doelman Horvath gezet, maar besloot vanuit een scherpe hoek pal op het lichaam van de goalie. Een kopbal van Brüls vloog naast en Enoh besloot een prima tegenstoot nipt over doel. Op slag van rust ging de rode storm echter liggen en scoorde Molde warempel uit het niets tegen. Hussain wilde een vrije trap vanop de flank voor de pot gooien, maar zijn inzet waaide zomaar voorbij alles en iedereen: 1-1 op slag van rust.

3-1 van Trebel komt te laat

Standard mocht de kleedkamers opzoeken in de wetenschap dat het nog drie doelpunten moest scoren. En daar leek het meteen aan te beginnen: nauwelijks enkele minuten waren er gespeeld in de tweede helft of het was al kassa. Brüls vond met een gemeten voorzet de verder onzichtbare Ivan Santini, die de doelman te snel af was en de 2-1 tegen de touwen kopte. Jammer genoeg verwaterde het aanvalsspel van Standard daarna. Veel goede wil, dat wel, maar tot echt uitgespeelde kansen zouden ze niet meer komen. Afstandsschoten: Van Damme (ver naast), Knockaert (op de doelman), Yattara (naast)... allemaal probeerden ze wel eens. En in het slot was er nog een knappe kopbal van de toch weer sterke Knockaert, die op het dak van het doel viel.

Pas in de 94ste minuut, toen de thuissupporters het veld bestookten met Bengaals vuur, viel de onverhoopte 3-1 die alles nog spannend had moeten maken. Maar toen was het kalf al verdronken. Uiteindelijk heeft Standard het vooral aan zichzelf en zijn lamentabele heenwedstrijd in Noorwegen te danken dat het dit seizoen niet meedoet aan de poules van de Europa League.

Belangrijkste fases:

8’ Ingestuurde hoekschop van Standard. Knockaert biedt zich aan de rand van de zestien aan en haalt uit, maar zijn poging gaat maar nipt naast.

13’ De Noren laten zich een eerste keer opmerken, maar zijn wel bijna meteen gevaarlijk. Een mooie combinatie eindigt met Trebel die Mostrom net voor de zestien neerhaalt. Dat komt de Fransman op een gele kaart te staan. Thuram reageert alert op de daaropvolgende vrije trap.

26’ GOAL! Standard was de laatste minuten beter aan het voetballen en komt nu ook op voorsprong via Knockaert. Trebel met de schitterende opening op Jelle Van Damme. De kapitein brengt de bal voor doel en daar staat Knockaert om de bal voorbij Horvath te schieten. De Rouches staan op 1 doelpunt van verlengingen!

27’ Standard is nu echt ontketend. Bijna stond de 2-0 op het bord, maar na een scherpe counter stuit Knockaert op de Amerikaanse doelman van Molde. De jonge flankspeler van Standard is echt alomtegenwoordig.

29’ Standard gaat door op hun elan. Opnieuw een snelle omschakeling van de Rouches, maar Yattara speelt Knockaert slecht aan. De flankspeler is nog lucide genoeg om de bal af te leggen tot bij de aanstormende Enoh, maar de poging van de middenvelder gaat naast.

43’ GOAL! Ai ai ai Standard. Op enkele minuten van rust gaat er zomaar een verloren bal van Molde tegen de touwen. Hussain trapt een vrije trap voor doel, maar het leer gaat pardoes voorbij Thuram in goal. Een bittere pil voor de Rouches, die nu nog 3 keer moeten scoren.

49’ GOAL! Er is opnieuw hoop op Sclessin! Identiek hetzelfde scenario als een minuut eerder: center van Brüls die Santini zoekt. De Kroaat is nu wel bij de pinken en verlengt de bal in doel!

53’ Horvath met een erg lange uittrap en opeens komt Kamara oog in oog met Thuram, maar de controle van de aanvaller is ondermaats.

66’ Het spel blijft goed op-en-neer gaan. Van Damme rukt mee op en neemt een voorzet meteen op de slof. Zijn poging gaat uiteindelijk wel heel ver naast.

90+4’ GOAL! Als er vandaag iemand een doelpunt verdiende, dan was het wel Trebel. En de Fransman heeft nu ook zijn doelpuntje meer, maar veel verschil zal dat doelpunt niet meer maken.

Lees meer over Standard Luik