© Rudo Vanhees

Populieren uit Schulensbroek naar China

Momenteel worden liefst 312 Populieren gekapt in het Schulensbroek. De Populieren zijn van goede kwaliteit en zijn meer dan kaprijp.

Rudo Vanhees

Op het einde Beerbosstraat aan het ‘Gat van het Broek’ stonden jarenlang vele populieren. De bomen waren volgroeid en dus klaar om de zaag in te zetten. Populieren zijn kweekbomen en worden uiteraard aangeplant voor hun hout. Tussen 30 en 40 jaar zijn ze rijp om te worden geoogst.Omdat men bomen niet mag verwijderen binnen het broedseizoen, was het nu het ideale moment. De kapvergunning was al even in orde en Natuurpunt gaf het sein om te beginnen. Hoge bomen vangen veel wind en een dergelijk klusje is werk voor een gespecialiseerd bedrijf. De firma Cohout uit Nieuwerkerken mocht de werken aanvatten. Eén na één vielen de hoge, dikke joekels tegen de vlakte. Op de grond werden de bomen van hun takken ontdaan en op lengte gezaagd. Een grijpmachine nam de boomstammen op en deze verdwenen in een grote truck.

Naderhand worden de bomen in containers geladen en per schip getransporteerd naar China. Daar worden ze verwerkt tot o.a. paletten. De afgewerkte producten komen uiteindelijk per schip terug naar Europa. Dit is misschien de omgekeerde wereld, maar wel de huidige wereld waarin we leven. Deze werkwijze blijkt goedkoper te zijn, dan de fabricage in eigen land. Omdat Natuurpunt Vrienden van het Schulensbroek vzw het weidevogelbestand in het Schulensbroek willen behouden en hopelijk kunnen uitbreiden, is het rooien van deze kaprijpe Populieren ook te rechtvaardigen. Weidevogels zoals de Grutto, de Wulp en de Kieviten hebben veel baad bij een open landschap. Trouwens vroeger stond er in het Schulensbroek geen enkele boom. Het was één grote, groene esplanade.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio