© AFP

Lionel Messi verkozen tot beste speler in Europa

Op de loting om de poules van de Champions League werd Lionel Messi verkozen tot beste speler in Europa. Hij haalde het van eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo en ploegmaat Luis Suarez.

wic

Lionel Messi is voor de derde keer in zijn carrière, na 2009 en 2011, tot Europees Speler van het Jaar uitgeroepen. Dat gebeurde donderdag op het UEFA gala in Monaco. De 28-jarige spits van Barcelona kreeg de voorkeur op de Portugees Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en op zijn Uruguayaanse teamgenoot Luis Suarez. Op de erelijst volgt hij Ronaldo op.

Messi won afgelopen seizoen met Barcelona de Champions League, het Spaanse kampioenschap en de Spaanse beker. Met Argentinië greep hij wel weer naast een hoofdprijs. In de finale van de Copa America bleek Chili te sterk. Vorig jaar verloor de Argentijn ook al in de finale van de Wereldbeker in Brazilië, toen tegen Duitsland.

Messi werd ook al vier keer (2009, 2010, 2011, 2012) tot Wereldvoetballer van het Jaar (Gouden Bal) verkozen. Op het UEFA gala kreeg hij donderdag ook nog eens een prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. Zijn goal in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München kreeg 39 procent van de stemmen. Daarmee verwees Messi ook in deze categorie Ronaldo (24 %) naar zilver. De volley van Wolfsburg-middenvelder Kevin De Bruyne eindigde met 4 procent op de zevende plaats, de "Bergkamp-goal" die Mariam Abdulai Toloba voor de Belgische min 17-jarigen scoorde, met 2 procent op de tiende.

Chelsea-doelman Thibaut Courtois viel in de categorie Save van het Jaar naast de prijzen. Zijn redding op een kopbal van PSG-verdediger Thiago Silva kreeg 11 procent van de stemmen, goed voor een vierde plaats. De trofee ging met 28 procent naar Barcelona-keeper Marc André ter Stegen.

Bij de vrouwen werd de Duitse Celia Sasic, die deze zomer een punt achter haar carrière zette, tot Europees Voetbalster van het Jaar verkozen.