© BELGA

Nederlandse hockeyers zonder franje naar finale EK

De Nederlandse nationale mannenhockeyploeg heeft zich donderdag met de nodige moeite geplaatst voor de finale van het EK in de Britse hoofdstad Londen. Oranje versloeg in de halve finales de internationale middenmoter Ierland met 1-0. Jeroen Hertzberger maakte in het eerste kwart het doelpunt.

Ierland haalde in groep B verrassend ten koste van België de laatste vier. Nooit eerder kwam de nummer veertien van de wereldranglijst in de halve finales van het EK uit. Voor het ervaren Oranje leek de Ierse ploeg, die in Londen alleen van olympisch kampioen Duitsland verloor (0-2), een ideale tegenstander. Nederland speelde op de grote toernooien negen keer tegen de Ieren en stapte steeds als winnaar van het veld. De stugge Ieren stonden echter amper één doelpunt toe en waren vlak na het openen van de score nog dicht bij de gelijkmaker.

De Red Lions geraakten dinsdag in Londen in hun laatste groepswedstrijd niet verder dan 2-2 tegen Ierland. Daardoor plaatsten de Ieren zich samen met groepswinnaar Duitsland voor de halve finales. België speelt donderdag zijn eerste wedstrijd om de plaatsen vijf tot acht tegen Spanje.