© BELGA

Vierde flitsmarathon op 16 en 17 november

De federale politie en de lokale zones organiseren van maandag 16 november 6 uur tot dinsdag 17 november 6 uur voor de vierde keer een flitsmarathon. De federale politie beklemtoont donderdag in een persbericht dat de drijfveer “niet over het aantal boetes (gaat) maar over de daling van de gereden snelheid en zo van het aantal slachtoffers op onze wegen”.

Elk jaar vallen op de Belgische wegen ongeveer 700 doden, te “vergelijken met de bewoners van een kleine gemeente”. De politie hoopt met deze nieuwe flitsmarathon “de snelheid als grote doodsoorzaak opnieuw in de kijker te plaatsen”.

De politie hoopt verder “zo weinig mogelijk voertuigen” te flitsen. “Daarom laten we het zo lang op voorhand weten”, zegt woordvoerster Tine Hollevoet. “Wie dan toch geflitst wordt, kan alvast niet zeggen dat hij of zij het niet wist. Met deze aankondiging geven we de datum alvast mee. Verdere details volgen later.”

Bij de laatste flitsmarathon, op 23 april van dit jaar, werden meer dan 250.000 voertuigen gecontroleerd, en daarbij werden bijna 17.000 pv’s en onmiddellijke inningen opgesteld. Die flitsmarathon gebeurde wel tijdens de boeteloze week van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Toen al werd aangekondigd dat een vierde flitsmarathon zou volgen.