© REUTERS

Achttien maanden voor mannen zonder papieren die cannabisplantage opzetten

Twee mannen moeten mogelijk achttien maanden de gevangenis in, omdat ze in Lanaken een cannabisplantage hebben opgezet. Het gaat om een Albanees en een Serviër zonder papieren. Een man uit Tongeren die herstellingswerken uitvoerde aan de woning in Lanaken moet mogelijk 22 maanden de gevangenis in. Hij werd al in het verleden veroordeeld voor een kleine plantage.

De politie viel op 3 februari het huis in Lanaken binnen na een observatie van enkele dagen en een stroommeting die een hoog elektriciteitsverbruik aantoonde. In de woning troffen ze niet alleen een plantage met 750 planten aan, maar ook enkele nagemaakte Grieks paspoorten, rijbewijzen en gekopieerde loonfiches. De vervalste documenten behoorden toe aan de twee mannen zonder papieren, die al enkele jaren in ons land verblijven. Een van hen was aanwezig tijdens de huiszoeking en probeerde te vluchten.

Op het afgesloten energiecontract vonden de inspecteurs een e-mailadres van een man uit Tongeren, die ook enkele manuele betalingen bleek gedaan te hebben in naam van een van de mannen zonder papieren. Als de politie op 27 april een huiszoeking doet in Tongeren treffen ze daar de Serviër aan.

De Tongenaar bekent dat hij herstellingswerken heeft uitgevoerd aan de woning, zijn computer ter beschikking heeft gesteld om online een energiecontract af te sluiten en de cash-betalingen in naam van een van de mannen zonder papieren heeft gedaan. Maar hij ontkent dat hij iets met de plantage te maken heeft.

Het Openbaar Ministerie is daar, wegens het gerechtelijke verleden van de man, niet zo zeker van en vorderde donderdag in Tongeren een gevangenisstraf van 22 maanden en een geldboete van 12.000 euro tegen de Tongenaar. De twee mannen zonder papieren kregen te horen dat ze mogelijk 18 maanden de gevangenis in moeten en 6.000 euro boete moeten betalen.

Volgende week donderdag kennen de drie mannen hun straf.