© WAS

Vanmarcke nieuwe leider in Ronde van Poitou-Charentes

Marc Sarreau (FDJ) heeft donderdag de ochtendetappe in de Ronde van Poitou-Charentes (Fra/2.1) op zijn naam geschreven. De Fransman was na 98,6 km van Monts-sur-Guesnes naar Loudun sneller in een massasprint dan de Amerikaan Tyler Farrar (MTN-Qhubeka) en onze landgenoot Michael Van Staeyen (Cofidis). Roy Jans werd vierde. Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) neemt de leiderstrui over van de Fransman Arnaud Gérard (Bretagne-Séché Environnement).

De korte etappe werd gekleurd door een vroege vlucht met Evaldas Siskevicus. Ondanks enkele tegenaanvallen bleef de Litouwer alleen op kop. Bij het ingaan van de plaatselijke ronden, nog zo’n veertig kilometer van het einde, telde hij twee minuten voorsprong op het peloton waar Etixx-Quick Step het commando voerde.

Op het slotklimmetje slaagde Anthony Turgis er in om de sprong naar de Litouwer te maken en liet hij zijn metgezel al vlug achter, maar zijn poging strandde op vier kilometer van de finish. De wedstrijd draaide uit op een massasprint, die Sarreau won. Het is voor de 22-jarige Fransman zijn eerste profzege. Het voorbije jaar verzamelde hij enkele ereplaatsen, zo werd hij vierde in de Scheldeprijs, maar nu is het dan eindelijk raak voor de snelle man van FDJ.

Omdat leider Gérard in een tweede peloton was verzeild dat op zes seconden finishte van winnaar Sarreau en Vanmarcke wel bij de pinken was, neemt onze landgenoot de leiderstrui over. Hij telt één seconde voorsprong op de Fransman.

Donderdagnamiddag staat in de Franse rittenkoers nog een individuele tijdrit van 23,2 kilometer op het programma.