Wetenschappers vinden eenvoudige manier om sneller af te vallen

Wie voor elke maaltijd een halve liter water drinkt, valt meer af dan wie dat niet doet. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteiten van Birmingham en Oxford, waarvan de resultaten gepubliceerd worden in het vakblad ‘Obesity’.

tib

Hoofdonderzoeker Amanda Daley en haar team testten 84 volwassenen met overgewicht tijdens een periode van twaalf weken. Alle testpersonen volgden een dieet, de helft moest voor elke maaltijd een halve liter water drinken terwijl de andere helft zich voor elke maaltijd moest proberen voor te stellen dat hun maag vol was. Uit de resultaten bleek dat wie water dronk voor de maaltijd gemiddeld 2.4 kilo verloor tijdens de periode van het experiment, terwijl de controlegroep gemiddeld 1.2 kilo kwijtspeelde. Geen groot verschil, maar volgens de wetenschappers wel de moeite als je een dieet langere tijd moet volhouden. Bovendien vraagt de methode geen grote inspanningen. ‘In ongeveer elk programma om gewicht te verliezen wordt gezegd dat veel water drinken heel goed is’, zegt Daley. ‘We wilden kijken of daar ook bewijs voor was’.

Het onderzoek bevestigt de resultaten van een studie uit 2010, maar kan het gewichtsverlies nog niet verklaren. Mogelijk eten mensen minder omdat hun maag voller is door het water, al zou dat ook kunnen resulteren in meer snacken zodra het water weer uit de maag is. Een andere mogelijkheid is dat door het water de energie-inhoud van de inhoud van de maag afneemt.

Niet te missen