© Shutterstock

Werken tussen mannen is niet goed voor vrouwen

Vrouwen die werken in een omgeving waar mannen de meerderheid vormen, ervaren meer stress en dat kan op termijn hun gezondheid schaden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van de Indiana University, dat werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Sociological Association.

vwh

Een team onderzoekers heeft de niveaus van het zogenaamde stresshormoon cortisol gemeten bij vrouwen in een werkomgeving waar dames slechts 15 procent of minder uitmaken van het totaal aantal werknemers.

Daaruit blijkt dat cortisol niveaus, die van nature de hele dag schommelen, zich anders manifesteren bij vrouwen die in een echt mannenbastion werken. ‘Vrouwen met overwegend mannelijke collega’s hebben minder gezonde of ontregelde patronen gedurende de dag’, zegt onderzoekster Bianca Manago.

Volgens de vorsers zijn deze bevindingen belangrijk omdat deze ontregelde niveaus worden geassocieerd met negatieve gevolgen voor de gezondheid. ‘Ons project bewijst dat het sociale klimaat op een werkvloer die door mannen wordt gedomineerd, later negatief kan uitpakken voor de gezondheid van de vrouwelijke collega’s.’

Niet te missen