© BELGA

Kathleen Van Brempt geschokt door uitspraken De Wever

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) reageert geschokt op de uitspraken van Bart De Wever rond de asielcrisis. Met zijn uitlatingen impliceerde de N-VA-voorzitter volgens haar dat vluchtelingen criminelen en terroristen zijn. ‘Zo creëer je een klimaat waarin burgers asielcentra gaan belagen, zoals we dat de afgelopen dagen al in Duitsland hebben gezien’, waarschuwt ze.

De Wever nam woensdagavond in Terzake onder meer het Europese asielbeleid op de korrel. ‘Europa moet met een andere invulling komen, het is bijna onvermijdelijk dat anders de lidstaten de eigen grenzen gaan bewaken’, zei hij. ‘Ik ben pro-Schengen, maar als dat vrije verkeer ook een vrij verkeer van criminelen en terroristen aan het worden is, dan moet je daar grenzen aan stellen.’

‘Legt schuld bij Europa’

Volgens Van Brempt schuift De Wever ‘opnieuw alle verantwoordelijkheid van zich af’, door de schuld bij Europa te leggen. Ook als het gaat om de grote verschillen in het aantal asielzoekers tussen de verschillende lidstaten. Nochtans zijn het net de lidstaten die een eerlijk spreidingsplan hebben tegengehouden, brengt de socialiste in herinnering.

‘Er is in het Europees parlement een meerderheid die voorstander is van een verplicht spreidingsplan met quota per lidstaat, rekening houdend met verschillende factoren’, aldus Van Brempt. ‘Als De Wever graag zo’n plan heeft, dan moet hij zorgen dat België een voortrekker wordt in de Europese Raad. Hij zal alvast de steun hebben van zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement. Maar die stappen zullen we De Wever niet zien zetten.’

Tot slot betreurt Van Brempt als Antwerps sp.a-fractieleidster dat De Wever meteen ‘elke solidariteit’ van de stad met extra vluchtelingen afwijst. ‘De teneur blijft, net zoals in het discours van De Wever in Terzake, gericht op het aanscherpen van wij-zij tegenstellingen’, besluit ze.