© AFP

Wapenstilstand voor 48 uur van kracht in drie Syrische steden

Het Syrische regeringsleger en rebellen zijn een nieuwe wapenstilstand overeengekomen voor een periode van 48 uur en dit voor drie steden. Dat zegt een bemiddelaar donderdag.

De strijd werd gestaakt in Zabadani, een rebellenbastion in de buurt van Damascus, en in de sjiitische steden Foua en Kafraya, die in handen zijn van het regime rond Bashar al-Assad. Dat zegt het Syrisch observatorium voor de rechten van de mens donderdag. Mohammed Abou Qassem, secretaris-generaal van de partij Tadamun (Solidariteit) en bemiddelaar van de wapenstilstand, bevestigt dat de strijd vanaf donderdagochtend 6 uur plaatselijke tijd is gestaakt.

Tussen 12 en 15 augustus werd de strijd al eens gestaakt, al werd het akkoord gebroken toen er geen vergelijk werd gevonden over de vrijlating van gevangenen, aldus nog de in Londen gevestigde organisatie.

Het regeringsleger, dat de steun krijgt van de sjiitische Libanese Hezbollah probeert de rebellen uit de stad Zabadani te verdrijven. Dit is het laatste echte rebellenbolwerk langs de grens met Libanon. Als vergelding bombardeerden de rebellen Foua en Kafraya.

Sinds de eerste gesprekken begin augustus onderhandelen beide partijen over een terugtrekking uit Zabadani in ruil voor de evacuatie van burgers in Foua en Kafraya. In eerste instantie zonder succes, maar nu zouden beide partijen de draad van het gesprek opnieuw opgepikt hebben.