© YT

Vanden Borre, Mboyo, Bia en Kagé gaan jongeren begeleiden

U leest het goed. Anthony Vanden Borre (27, foto) en Ilombo Mboyo gaan Brusselse jongeren begeleiden. Samen met hun Brusselse jeugdvrienden Hervé Kage (26), en Mujangi Bia (26) richtten ze ‘Made in B’ op, MIB voor de vrienden, een soort platform dat hulpverleners en hulpbehoevende jongeren met elkaar in contact moet brengen.

WAW

“Elk teamlid heeft hoogtes en laagtes gekend in zijn loopbaan”, zegt Mujangi Bia in het promofilmpje. “Maar we hebben de tegenslagen overwonnen door ons doorzettingsvermogen. Dat is de attitude die MIB moet kenmerken.”

Qua ervaringsdeskundigheid zijn de vier stichtende leden onklopbaar. Van de straat naar de top en terug. Anthony Vanden Borre zit in de B-kern van Anderlecht, Hervé Kage ging via de C-kern van Racing Genk naar Kortrijk, Ilombe Mboyo is bij datzelfde Genk nog altijd revaliderende, maar met een reukje, en Mujangi Bia zit op een dood spoor bij Standard. U weet wel wat ze zeggen over stropers en boswachters. Maar de timing is misschien wat ongelukkig.

Jeanetten

“We zijn vier jeugdvrienden (...) we zijn altijd in contact gebleven (...) nu hebben we de maturiteit om iets dergelijks op gang te trekken”. Uit de mond van de man die zijn ploegmaats vorige week nog “jeanetten” noemde, klinkt in het beste geval ironisch. Maar Vanden Borre meent het. Hij heeft niet alleen een verleden, maar ook een goed hart, zeggen vriend en vijand. En in de nadagen van zijn kamikaze- interview kreeg hij veel publieke steun. Ongetwijfeld identificeren moeilijke jongeren zich met figuren zoals VDB en Mboyo.

De ‘B’ in Madeinb, verwijst overigens naar Belgique, Bruxelles, Blanc, Black en Beur. Dat laatste heeft niks met boter te maken, maar is slang voor Noord-Afrikaanse immigrant.