© DD

Topambtenaren verliezen derde van loon na klacht

Twee topambtenaren van de gemeente Houthalen-Helchteren zijn dertig procent van hun loon kwijt, na een klacht bij de gouverneur door oppositiepartijen N-VA en S&D. Gouverneur Herman Reynders volgt de oppositie volledig, en schrapt meteen ook de illegale verloning van de financieel beheerder en gemeentesecretaris. Gevolg: beide ambtenaren moeten dertig procent inleveren.

ToRo

Het probleem begint bij de politiefusie die de gemeente Houthalen-Helchteren vorig jaar is aangegaan. Twee ambtenaren - de financieel beheerder en de gemeentesecretaris - kregen voordien een extra loon omdat ze ook verantwoordelijk waren voor de politie. Door de fusie viel die taak echter weg, en kregen ze plots een pak minder salaris. De gemeente compenseerde dat loonverlies door een nieuwe functie in te voeren, een functie die prompt werd ingevuld door de twee ambtenaren. Zij kregen daardoor opnieuw evenveel op hun loonbriefje.

‘En dat is ronduit illegaal’, vindt oppositieraadslid Peter Timmermans (N-VA) uit Houthalen-Helchteren. ‘En de gouverneur zegt dat nu ook. Begrijp me niet verkeerd: de betrokken mensen werken heel hard, en door de politiefusie leden ze inderdaad loonverlies. Maar dat laat geen illegale praktijken toe.’

De oppositie spreekt over "doelbewuste fraude". U leest er vandaag meer over in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer