© VRT

De Wever: ‘Desnoods moeten we zelf onze grenzen controleren’

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt Europa: indien de Europese Unie de vluchtelingenstroom aan de buitengrenzen niet aanpakt, moeten de lidstaten zelf maar weer grenscontroles invoeren. ‘Ik ben voor Schengen, maar als vrij verkeer van personen ook vrij verkeer van criminelen en terroristen betekent, dan moeten we daar grenzen aan stellen’, zei hij gisteren in ‘Terzake’.

Farid El Mabrouk

Europa wordt overspoeld door vluchtelingen en het is voor elk land behelpen. Maar volgens de Vlaams-nationalisten zijn het vooral enkele landen in Noordwest-Europa die alle lasten moeten dragen. Daar is ook België bij. ‘Europa wordt overstroomd, maar sommige kelders staan volledig droog’, verwees De Wever naar landen zoals Portugal of Tsjechië, waar bijna geen asielaanvragen worden ingediend.

Erger nog vindt de N-VA-voorzitter dat landen zoals Griekenland gewoon de grenzen openstellen omdat ze weten dat de vluchtelingen toch naar andere landen trekken. Daar moet volgens De Wever dringend iets aan worden gedaan: de buitengrenzen moeten strenger worden beveiligd en de asielaanvragen moeten daar al grotendeels worden afgewerkt. Wie Europa binnenmag, moet dan eerlijk worden verdeeld over alle EU-lidstaten, vindt De Wever.

Dat Europa daar geen werk van maakt, noemt hij onbegrijpelijk. ‘Ik snap niet in wat voor ivoren toren Europa zit. De EU belet ons dingen te doen die logisch zijn.’ Zo vindt de N-VA-voorzitter het niet kunnen dat erkende vluchtelingen een sociaal statuut krijgen dat hen meer rechten geeft dan de eigen bevolking. ‘Dat is moeilijk uit te leggen aan onze eigen bevolking.’

De Wever geeft Europa dus een forse trap onder de kont. En indien er niets verandert, moeten de lidstaten zelf maar het heft in eigen handen kunnen nemen. Dat kan desnoods betekenen dat België voortaan zelf weer zijn grenzen gaat bewaken.

‘Ik ben absoluut voorstander van Schengen, maar als Europa niets doet, zal het onvermijdelijk zo zijn dat mensen zullen vragen om de eigen grenzen te laten controleren. Als vrij verkeer betekent dat er onrechtvaardige toestanden ontstaan en als vrij verkeer ook vrij verkeer van criminelen en terroristen aan het worden is, dan moet je daar grenzen aan stellen’, klonk het zeer hard.

‘Karaktermoord? Ik zeg helemaal niks meer’

De Wever wil zich naar eigen zeggen zo ver mogelijk houden van het gekibbel in de regering-Michel. Hij begrijpt het allemaal niet zo goed en wil daar in elk geval niet zelf toe bijdragen. Ook als CD&V-vicepremier Kris Peeters hem ervan beschuldigt een karaktermoord te plegen op zijn persoon, begrijpt hij het niet en wil hij er niks meer over zeggen.

Meer over Bart De Wever