© Photo News

Duchâtelet haalde vlak voor verkoop 10 miljoen uit Standard

Roland Duchâtelet heeft net voor hij Standard van de hand deed nog 10 miljoen euro uit de club gehaald. Daarmee recupereerde hij in totaal al 36,8 miljoen voor hij de club einde juni doorverkocht aan Bruno Venanzi.

lm

In het Belgisch Staatsblad staat dat de nv Standard de Liège begin deze zomer, een kapitaalvermindering van 10 miljoen euro doorvoerde. Verspreid over de volgende vijf jaar zal voormalig voorzitter Roland Duchâtelet om de zes maanden een deel van die 10 miljoen euro opstrijken. Voor de ingreep van Duchâtelet bedroeg het kapitaal van Standard nog 12 miljoen euro.

Standard gaf gisteren in een persbericht kapitaalvermindering toe: ‘Voor de aankoop van de club door Bruno Venanzi heeft de oude aandeelhouder (Roland Duchâtelet, nvdr) 10 miljoen euro uit de nv Standard de Liège gehaald, zoals het eerder ook al eens gebeurde in 2013 voor 20 miljoen euro. De nieuwe aandeelhouder (Bruno Venanzi, nvdr) werd op de hoogte gebracht van die operatie, die natuurlijk invloed had op de gevraagde aankoopprijs voor de club in juni jongstleden.’

Nadat Duchâtelet Standard in 2011 overnam, bracht de verkoop van Witsel, Defour, Mangala en Carcela 26 miljoen euro op. Daardoor kon Roland Duchâtelet zichzelf in 2013 al 20 miljoen aan dividenden uitkeren.

Nu raakte bekend dat Duchâtelet, net voor hij in juni van dit jaar Standard verkocht aan Venanzi, zichzelf nog eens 10 miljoen uitkeerde. Voeg daarbij het loon van 6, 8 miljoen dat hij in vier jaar als voorzitter van Standard opstreek en je komt aan een totale som van 36,8 miljoen euro. Met dat kapitaal komt Duchâtelet al in de buurt van het bedrag dat hij betaalde toen hij Standard kocht van eigenaar Margarita Louis-Dreyfus.

Standard zit momenteel krap bij kas. De club beschikt momenteel nog over een kapitaal van 2 miljoen euro. ‘We kunnen ons financieel geen avonturen veroorloven’, gaf TD Axel Lawarée onlangs toe. Toch willen de Rouches er de volgende dagen nog offensieve versterking bij. De verkoop van Mujangi Bia kan Standard nog wat extra financiële slagkracht bezorgen voor de transfermarkt. Tegen die achtergrond wordt de Europese return van vanavond tegen Molde nog belangrijker. Ook de kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League, die een startpremie van 2,4 miljoen oplevert, is meer dan welkom op Sclessin.