© HBvL

Eeuwige schande

Duizenden mensen kloppen aan de poorten van Europa aan. Op de vlucht voor burgeroorlogen, voor vervolging door regimes die meer in hun eigen macht dan in het welzijn van hun burgers zijn geïnteresseerd of voor fanatieke dwazen die hun bekrompen beeld van een heilstaat met ongezien geweld willen opdringen. Die andersgelovigen op de meest brutale manier afmaken, door ze van hoge torens af te gooien als ze homo zijn of door ze in ijzeren kooien te verdrinken en die beelden in regelrechte Hollywoodstijl op het internet te zetten. Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen, grootmoeders, zwangere vrouwen die straks hun baby in menswaardige omstandigheden willen grootbrengen.

Roger Huisman

En wat doet Europa? We laten honderden van die havelozen op zee verdrinken. Wie wel veilig aan land geraakt, wacht een nooit geziene calvarietocht door Zuid- en Midden-Europese landen waar ze niet welkom zijn, hoewel ze enkel op doortocht zijn. Mijnheer Juncker, waar bent u nu als Commissievoorzitter, om de Hongaarse regering tot de orde te roepen omdat ze een nieuwe ijzeren gordijn opricht om die vluchtelingen tegen te houden? Waarom nagelt u premier Viktor Orban niet openlijk aan de schandpaal? Waarom herinnert u Orban er niet aan dat in 1956 duizenden Hongaren een heenkomen zochten in West-Europa, omdat ze op de vlucht waren voor een communistisch regime dat pas eind jaren tachtig, begin jaren negentig ingeruild is voor wat een Westerse democratie zou moeten zijn.

Maar ook in eigen land hebben we boter op ons hoofd. Is het geen eeuwige schande dat deze asielzoekers, die er echt niet voor gekozen hebben om hun huis en familie in te ruilen voor een onzeker bestaan in een vreemd land, waar mensen een vreemde taal spreken, gedwongen zijn om rond te dwalen in de donkere straten van Brussel? Dat de Dienst Vreemdelingenzaken gisteren opnieuw honderd mensen moest doorsturen? Dat ze moeten overleven op appeltjes en dekens die vrijwilligers hen aanreiken? Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden. Minister Steven Vandeput, wat houdt u tegen om meteen de inzet van het leger en de leegstaande kazernes aan te bieden? Om de gaarkeukens van onze strijdkrachten in te schakelen? Waar blijven de Civiele Bescherming en andere diensten die een helpende hand kunnen toesteken? En dat moest gisteren gebeuren in plaats van overmorgen. Wat belet premier Charles Michel om kordaat een noodplan in gang te zetten? Veel Belgen leven mee met die vluchtelingen, ze krijgen tranen in de ogen als ze de hartverscheurende beelden uit Zuid- en Oost-Europa of Brussel bij het avondjournaal geserveerd krijgen.