© *

Dit kan je nu nog zaaien in je moestuin

De herfst laat zich stilaan aankondigen, maar dat is geen reden om je groene vingers in handschoenen te steken. Annemiek Van Deursen, auteur van de boeken 'De eerlijke moestuin' en 'Eten uit de eerlijke moestuin', geeft tips voor wie ook in het najaar wil moestuinieren.

tib

- Wie er snel bij is en nog in augustus wil zaaien, kan nog rucola, knipsla en bonen zaaien. Die kunnen in volle grond en na zes tot acht weken geoogst worden. Bonen zaai je best niet op een perceel waar ook al aardappelen of peulvruchten op hebben gestaan. 'Elke plant haalt de voeding die hij nodig heeft uit de bodem', legt Van Deursen uit. 'Steeds dezelfde gewassen op dezelfde plek maakt de grond arm, daarom doe je beter aan wisselteelt'.

- In september kan je nog andijvieplantjes zetten, die kan de herfstkoude wel aan. 'Het is wel belangrijk dat je de plantjes ver genoeg uit elkaar zet, zodat de wind er tussen kan om de plantjes te drogen. Als ze te vochtig worden, kan er schimmel ontstaan'.

- Winterbloemkool kan je ook nu al in volle grond planten, maar die kan pas volgend jaar in maart of april geoogst worden. 'Dat is leuk, wat dat is een periode waarin er bijna niets in de tuin staat'. Ook uien kan je nu al zetten en volgend jaar in deze periode oogsten.

- Als je de kop van een knolselder snijdt en die schijf met groen in een bloempot steekt, heb je een hele winter bladselderij. Die pot kan op een beschutte plek buiten staan en als het kouder wordt naar binnen verhuizen op de vensterbank. Ook bieslook kan je uitgraven en in een bloempot zetten - op die manier kan je moestuin naar binnen halen in de winter.

- Veel najaarsgroenten worden in een zogenaamde 'koude kas' gezaaid of geplant. Die kan je makkelijk zelf maken: 'Je neemt een grote plastic bak en je snijdt de bodem eruit. Die steek je zo'n tien centimeter in de grond en je legt er een plexiglazen plaat of een oud raam op. Ook een oud kastje waar je de achterkant uit haalt, kan dienst doen'. In die koude kas kan je onder meer kropsla en radijsjes zaaien en poten.

- Nog een leuk trucje: als je een aantal teentjes knoflook in eeen bloempot of bak plant, komen er groene sprietjes boven. Die hebben ook een zachte knoflooksmaak en kunnen gebruikt worden in de sla of bij het wokken. Het beste is dat je ze ergens beschut zet en de teentjes zo'n vijf centimeter van elkaar plant.

- Qua kruiden kies je verder best voor winterharde kruiden: salie, bieslook en tijm groeien na de vorst gewoon door omdat de wortel behouden blijft.

- Zuinig bewaartrucje voor wintergroenten: gaaf een gat in de grond en bekleed dat met fijn gaas. Leg er knollen en wortels in en leg daarover een laagje aarde, dan weer een laagje groenten, ... Op het einde leg je er een laagje hooi over. Op die manier kan je vorstgevoelige knollen een winter lang, tot maart goed houden.

'De eerlijke moestuin' en 'Eten uit de eerlijke moestuin' van Annemiek van Deursen werd uitgegeven bij Lannoo en kost 17.95 euro. Meer moestuintips van Annemiek vind je op haar blog.

Niet te missen