© AFP

El Khazzani aangehouden voor terrorisme: Extreem zwaar bewapend en radicale video bekeken

Ayoub El Khazzani, de hoofdverdachte voor de verijdelde aanslag op de Thalys afgelopen vrijdag, is in Frankrijk in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Hij is in voorlopige hechtenis geplaatst, zo heeft een gerechtelijke bron meegedeeld aan het Franse persbureau AFP. De verdachte wordt daarnaast ook aangeklaagd voor het bezit en vervoer van zware wapens en voor betrokkenheid bij een terroristische misdaadgroepering.

Procureur François Molins stelde dat de eerste elementen van het onderzoek erop wijzen dat de 25-jarige verdachte “gericht en met voorbedachten rade” tewerk ging. Molins zei weinig geloof te hechten aan de verklaringen van de verdachte, die ontkent dat hij terroristische motieven had en stelt dat hij enkel uit was op het beroven van passagiers.

Extreem zwaar bewapend

Maar onder meer het feit dat hij extreem zwaar bewapend was - een kalasjnikov met negen munitiepatronen, een automatisch pistool en een cuttermes - pleit tegen de verklaring van de verdachte. Verder doet ook het gedrag van El Khazzani vermoeden dat er terroristische motieven in het spel zijn, aldus Molins. Zo kocht hij een ticket van 149 euro voor een rit in eerste klasse, wat indruist tegen zijn verklaring dat hij de overval wilde plegen om eten te kunnen kopen. Ook worden er vragen gesteld bij de vaststelling dat hij de eerste trein had laten wegrijden.

De verdachte zou in de trein bovendien een islamistische video hebben bekeken, waarin opgeroepen werd tot gewelddaden. Hij bekeek het filmpje op een draagbare telefoon die pas op de dag van de feiten geactiveerd werd. Dat blijkt een bekende techniek om opsporing te voorkomen.

Het vervolg van het onderzoek moet nu onder meer duidelijk maken hoe El Khazzani aan zijn wapens kwam en of hij hulp kreeg van medeplichtigen, aldus Molins.

Meer over Thalys