Spoorwegverleden in de kijker tijdens Open Monumentendag

Print
Landen - Op 13 september kan je terecht in Station Racour voor een bezoek aan het geklasseerde ‘logis des piocheurs’ en een treinvakantiewoning. Je kan tevens deelnemen aan de activiteit ‘metseltechnieken’ en een wandeling naar de Waasmonttombe.

Een piocheur was een werkman die met pikhouweel (pioche) werkte langs de spoorweg. In Racour had deze man een ‘logis’ of verblijfplaats waar hij kon verpozen tijdens de werkdag. Deze verblijfplaats werd heropgebouwd in zijn oorspronkelijke staat en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als geklasseerde trekkershut in vakwerkbouw. Twee oude M2-rijtuigen van de Belgische Spoorwegen uit 1958 werden omgebouwd tot karakter- en comfortvolle vakantiewoningen voor telkens zes personen.

Een treinvakantiewoning wordt opengesteld en de bezoekers worden ontvangen door een gewezen stationschef die voor de gelegenheid zijn oude pak uit de kast heeft gehaald. Daarenboven kan iedereen ter plekke proberen een muurtje of gedraaide kolom te metselen, een brug te bouwen of zijn naam in beton te gieten. Tijdens een wandeling, om 11 uur en 15 uur, kom je meer te weten over de oude spoorweglijn 147, de taalgrens, de fauna en flora en de Waasmonttombe. Het jeugdig volkje wordt verwend met springkastelen, een schminksessie… Voor een lokaal biertje of een hapje kan je terecht in het stationsbuffet.
Locatie: Station Racour, Racourhalte 1, 3400 Landen (10 uur tot 18 uur).
Organisatie: Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen vzw i.s.m. de stad Landen, Station Racour, Campus D’Hek en de zwemclub Atlandis.
Meer info bij de organisatoren: 011/88.34.68 of info@ghklanden.be; 0473/87.07.73 (Station Racour).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio