© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© Reuters

© EPA

President Hollande eert ‘helden’ Thalys-aanslag

Volgens de Franse president François Hollande is vrijdagavond een ‘echt bloedbad’ vermeden in de Thalystrein op weg van Amsterdam naar Parijs, dankzij de tussenkomst van vier passagiers. De vier, drie Amerikanen en een Brit, kregen maandagvoormiddag in Parijs de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d’honneur, opgespeld door Hollande. Dat zijn de jonge Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman.

‘Vrijdagavond heeft iemand beslist in de Thalys een aanslag te plegen’, aldus de president tijdens de plechtige ceremonie in het Elysée. ‘Hij had voldoende wapens en munitie bij om een echt bloedbad aan te richten. En dat was ook wat hij gedaan zou hebben als jullie hem niet overmeesterd hadden door alles te riskeren, ook jullie leven.’

Hun moed heeft levens gered, aldus nog Hollande. De president bracht hulde aan hun ‘moed’ en ‘koelbloedigheid’, en zei dat zij het ‘goede van de mensheid’ belichamen, tegenover ‘het kwaad dat het terrorisme is’.

Het viertal zorgde ervoor dat de met een kalasjnikov en pistool bewapende Ayoub El Khazzani overmeesterd werd. Hij houdt vol dat hij geen terroristische daad wilde plegen.

De Franse passagier die ook geprobeerd heeft om de verdachte te neutraliseren, een 28-jarige man die voor een Franse bank in Amsterdam werkt en anoniem wil blijven, zal ook gehuldigd worden. Hetzelfde geldt voor de 51-jarige Franse Amerikaan Mark Moogalian, die gewond raakte en nog in een Rijsels ziekenhuis ligt.

Michel en Rutte

Ook premier Charles Michel is maandag in Parijs en woonde er de plechtigheid bij. Hij sprak vooraf, samen met Hollande en een vertegenwoordiger van de Nederlandse minister-president Mark Rutte, met het viertal.

Later op de dag zal Michel ook nog kort met Hollande overleggen over de gebeurtenissen van vrijdag en wat België en Frankrijk samen kunnen doen in de strijd tegen het terrorisme.

Meer over Thalys