© BELGAIMAGE

Amerikaanse professor bood als eerste weerstand aan Thalys-schutter

De identiteit van de eerste passagier die moedig weerstand bood aan de Thalys-schutter is onthuld. Een Amerikaanse professor probeerde vrijdag op de Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs een wapen af te nemen van de gevaarlijke terrorist, maar raakte uiteindelijk zelf gewond aan zijn nek.

jva

De Amerikaan Mark Moogalian (51) was samen met zijn vrouw Isabelle Rasacher op weg van Amsterdam naar Parijs, waar hij doceert aan de Sorbonne-universiteit. Hij stond recht om naar het toilet te gaan en zag hoe Ayoub El-Khazzani (26), de Marokkaanse terrorist die gewapend uit het toilet was tevoorschijn gekomen, een 28-jarige Franse bankier tegen de grond werkte.

Moogalain twijfelde niet: hij gebood zijn vrouw zich te verschuilen en ging de schutter tegemoet. Hij slaagde erin om te voorkomen dat de schutter zijn kalasjnikov kon gebruiken, maar plots haalde El-Khazzani een ander wapen uit zijn zak. Hiermee schoot hij de 51-jarige professor in zijn nek. ‘Zijn vrouw zag alles gebeuren vanachter haar stoel’, getuigt zijn zuster Julia.

Vervolgens werd de gevaarlijke schutter overmeester door drie Amerikaanse vrienden. Dankzij de alerte reacties van enkele passagiers kon dus veel erger worden voorkomen en bleef de balans op vijf gewonden.

Meer over Thalys