© put

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Crevits wil middelbare scholen stimuleren frisdrank niet meer aan te bieden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil middelbare scholen stimuleren niet langer suikerhoudende dranken aan te bieden. Dat heeft ze vrijdag aangekondigd na een twee uur durend onderhoud met een panel Vlamingen. Het gaat niet om een verbod. Wel wil de minister bekijken hoe ze een “stimulerend beleid” kan voeren, al dan niet door middel van een label voor scholen die suikerhoudende dranken bannen.

Het gesprek volgde in de nasleep van Bel 10, het initiatief waarmee Radio 1 in juni twee weken lang elke dag telkens tien Vlamingen de kans gaf aan over tien thema’s met experten van gedachten te wisselen. Een van die dossiers was onderwijs. Het panel werd vrijdag uitgenodigd op het kabinet-Crevits voor een “constructief” debat, zo werd na afloop vernomen.

De thema’s die de revue passeerden, zijn gezonde voeding en frisdranken, beweging en EHBO. De suikerhoudende dranken worden momenteel al niet meer in het basisonderwijs aangeboden. Een meerderheid bleek voorstander om ze ook uit middelbare scholen te bannen. Ook bleek er unanimiteit rond de vraag of elke jongere EHBO moet kennen. Het is een thema waarover al een task force in het leven werd geroepen en waarrond de minister de komende maanden verder aan de slag wil gaan.