© Bart Dewaele

Topmagistraat haalt zwaar uit naar ‘steradvocaten’

Steradvocaten zoals Jef Vermassen en Sven Mary gaan volgens federaal procureur-generaal Frédéric Van Leeuw over de schreef. ‘Ze moeten kunnen kiezen tussen ster en advocaat zijn’, stelt hij in een interview dat in de weekendkrant van De Tijd verschijnt.

skn

Het ging er de voorbije maanden hard aan toe tussen het federaal parket en bekende strafpleiters zoals Jef Vermassen, Walter Van Steenbrugge, Sven Mary en Hans Rieder. Aanleiding was het grote proces in Hasselt tegen een Belgisch-Italiaanse familie die wordt verdacht van cocaïnetransporten. De advocaten betichtten het federaal parket van illegale praktijken.

‘Het Hof van Cassatie heeft hen ongelijk gegeven, maar dat nieuws ‘verkoopt’ men dan opvallend minder gretig aan de media. De eerste dag van het proces riepen ze nog dat het een ‘zwarte dag voor justitie’ was. Ik vraag me af voor wie het zo’n zwarte dag was’, zegt Frédéric Van Leeuw.

‘Kiezen tussen ster en advocaat’

‘Wat ik jammer vind, is dat hun theorieën eerder in de media gebracht worden dan voor de rechtbank, waardoor ze niet tegengesproken kunnen worden door de mensen die het dossier kennen. Soms moeten ze kunnen kiezen tussen ‘ster’ en ‘advocaat’. Bovendien lijkt de tactiek soms een poging om de magistraten van het parket of de rechtbank psychologisch te destabiliseren. Het feit dat ook de balies dat steeds meer afkeuren, bewijst dat sommige grenzen worden overschreden. Maar wij zetten ons werk gewoon voort’, besluit de procureur-generaal.

Vorige week lagen de ‘media-advocaten’ ook al onder vuur bij hun eigen Orde van Vlaamse Balies. Ook de advocatenorde heeft het gehad met ‘advocaten die er in de eerste plaats op uit zijn in de media te scoren.’