© Project Harpoon

Mensen met maatje meer te kijk gezet door online haatcampagne

Project Harpoon roept iedereen op om mensen te steunen die fit willen zijn en zich niet overleveren aan obesitas, zo klinkt het op allerlei sociale media waarop de beweging actief is. Om dat statement kracht bij te zetten worden foto's gepubliceerd van zwaarlijvige mensen en ernaast hun geretoucheerde dunne versie, met beledigende bijschriften. Onder andere actrice Melissa McCarthy moest er al aan geloven.

flb

Ook actrice Rebel Wilson en enkele plus-sizemodellen werden te kijk gezet op Facebook, Instagram en Tumblr. De haatsites op social media betichten hen ervan andere mensen aan te zetten tot obees gedrag. Ze vinden het niet ok dat het tegenwoordig aanvaard wordt wanneer iemand zwaarlijvig is en gaan daarom de strijd aan, met haatdragende commentaren.

Onder andere plus-sizester en model Tess Holliday reageerde in het magzine US Weekly al op de foto's die verschenen. 'Mensen die dit soort dingen doen, zullen het nooit begrijpen. Ze moeten aan hun eigen problemen werken en naar de reden op zoek gaan waarom ze zoveel haat en boosheid in zich dragen. Het is walgelijk, maar ik wil ze niet eens serieus nemen, en dat moet ook niemand doen. Ik vind het een slechte grap.'

Zowel de Instagramaccount als de Facebookpagina werden intussen offline gehaald, omdat de sociale netwerksites in principe geen haatberichten toelaten. Toch doken her en der ondertussen al nieuwe pagina's op.

Niet te missen