© FiVr

© FiVr

© FiVr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eén dag na gasincident op camping: ‘Hoe kan zoiets gebeuren?’

Nadat gisteren zeven jongeren ernstig verbrand raakten op de camping van Pukkelpop, gaat het leven op de kampeerweide verder. Toen we rond het middaguur terug een kijkje gingen nemen op de plaats waar de steekvlam donderdagmiddag de festivalgangers uit Diest en buurgemeenten verwondden, zagen we dat alles opgeruimd was en heel wat hongerigen hun gasvuurtje aanstaken om noedels of andere gerechten op te warmen. Maar iedereen stelde ons wel dezelfde vraag: “Hoe gaat het nu met die jongens?”. Hartverwarmend.

fvranckx

Lees ook: Ongeluk met gasfles op camping Pukkelpop

‘We zagen een walm van warmte’De tentjes van Jimmy Coenraets (20, uit Halle) en zijn vrienden staan kort bij die van de slachtoffers. “We hebben het allemaal zien gebeuren”, vertelt Jimmy. “Eén jongen stampte de gasflessen weg, anders was het veel erger geweest. Wij kregen alleszins meteen telefoon van onze ouders. Iedereen hier in de buurt trouwens.”De jongemannen kregen van omstaanders meer details te horen over de details van het voorval. “Zo blijkt dat we dezelfde gasinstallatie hebben als hen. Eigenlijk is die nog vrij modern. We maken er hier pasta’s en soepjes op. We hebben ook een pan gekocht zodat we eitjes kunnen bakken.”

‘Wij moesten te groot gasflesje afgeven’Simon Biebouw (22, uit Egem), Louis Vandeputte (20, uit Tielt) en Jeroen Feys (2,2 uit Meulebeke) zaten toen de jongeren uit het Diestse verbrand raakten amper vijftig meter verderop. “Maar we hebben daar eigenlijk niks van gemerkt”, vertelt Simon.“Wij hadden zelf een te groot gasflesje bij en hebben dat aan de ingang moeten afgeven. We zijn dan een nieuw gaan kopen, een kleiner, in de campingwinkel. Zo kunnen we onze noedels toch nog opwarmen.”

‘Je kan maar weinig verkeerd doen met zo’n installatie’Ook Nick Gezels (25, uit Mortsel), Senne Tiels (23, uit Balen) en Bram Frederickx (25, uit Mortsel) zaten op een steenworp van de plek des onheils maar hebben niks gezien van wat er gebeurd is. Ze hebben wel dezelfde gasinstallatie als Jimmy Coenraets en zijn vrienden.“Hoe kan zoiets gebeuren? Eigenlijk kan je daar maar weinig verkeerd mee doen”, zegt Nick. “We hebben dit ding hier al drie jaar. We – Nick en zijn vriendin, die elkaar leerden kennen op Pukkelpop – gebruiken het onder andere om eten op te warmen tijdens onze verbouwingen. Hier maken we er couscous mee.”

Lees meer nieuws over Pukkelpop